上次試完xi xup,估唔到行過兩步仲有間細餐廳。晚市套餐款式選擇眾多,豐儉由人。食完臨走廚房突飄來waffle的香氣,一時被迷惑下叫咗個嚟食,佢竟成為全晚焦點,實屬始料不及。;墨汁海鮮意大利飯seafood risotto in squid ink $108碟飯好黑,有趣嘅係用一隻黑色嘅碟裝,結果飯與碟完美融為一體。海鮮味突出,用料充足,有魷魚、蝦、蜆、洋蔥,非常香口。;煙三文魚卡邦尼扁意粉smoked salmon linguine carbonara $88煙三文魚有成六大片咁多,意粉散發香濃嘅芝士味。扁意粉有嚼勁,醬汁食落係一般嘅港式carbonara嘅味道,creamy但略嫌過甜。份量頗大,有齊洋蔥、煙肉、蘑菇等配料。;自家製鮮紫薯蜂巢窩夫sweet potato honeycomb waffle $68圓形嘅大窩夫可以分成四格,上面有一球紫薯蓉、雪糕同honeycomb。新鮮即製,驚喜在窩夫口感鬆軟富質感,窩夫mixture應該撈咗紫薯粉,紫薯味道更為強烈,將冰凍嘅雪糕搽喺上面食別有一番風味。唯一要挑剔個honeycomb極為雞肋,食之無味棄之可惜,我寧願你俾大舊啲紫薯蓉我

;墨汁海鮮意大利飯
墨汁海鮮意大利飯

;煙三文魚卡邦尼扁意粉
煙三文魚卡邦尼扁意粉

;自家製鮮紫薯蜂巢窩夫
圓形嘅大窩夫可以分成四格,上面有一球紫薯蓉、雪糕同honeycomb。新鮮即製,驚喜在窩夫口感鬆軟富質感,窩夫mixture應該撈咗紫薯粉,紫薯味道更為強烈,將冰凍嘅雪糕搽喺上面食別有一番風味。唯一要挑剔個honeycomb極為雞肋,食之無味棄之可惜,我寧願你俾大舊啲紫薯蓉我好過。
自家製鮮紫薯蜂巢窩夫

;蜜桃紅茶 / 檸檬薑茶 (跟餐)
竟然用twinings茶包咁揼本,無得彈。
2021-09-01
墨汁海鮮意大利飯