2015-05-16 7165 views
聽聞呢度係公平貿易cafe店,於是同朋友一齊試下~非常驚喜~獨特的飲食體驗~間店唔難搵,落左車條路望上去上面的banner,見到附近一間間的野就係。(當然要事先google map下:)我地入去時店內外都有5少CROSSROAD的義工,由於今日係平日,1點之後都無咩人老闆係外國人,我地全程對話用英文 餐牌都係英文去的人絕大多數係講英文,即使係本地人~我係櫃面order左杯乳酪待飲(banana)   老闆稱之為’’ Lassis ’’佢即沖比我,5洗5分鐘味道偏甜,推介比嗜甜的開飯友。野食方面,我地order左藍莓muffins,同一個好似cake的pie藍莓muffins真係外脆內軟!超香又好食,停5到口 食落去時feel到好香的烘焙味(5係lone左果隻至於個pie,又香又好好食有自然的少少鹹味,5似好重調味料果種味,而且會食到面頭的香草味,邊邊位好似pastry 主要食材係egg&mushroom(蛋&磨菇)簡單食材已經做到好好的效果,實在無得頂。兩樣野5知點解擺左好耐都仲好warm~(約15-30分鐘原本我地order左個椒鹽xx,心型狀的野不過老闆話太old,於是free

老闆係外國人,我地全程對話用英文
餐牌都係英文
去的人絕大多數係講英文,即使係本地人~

佢即沖比我,5洗5分鐘
味道偏甜,推介比嗜甜的開飯友。
藍莓muffins真係外脆內軟!超香又好食,停5到口
食落去時feel到好香的烘焙味(5係lone左果隻

至於個pie,
又香又好好食

主要食材係egg&mushroom(蛋&磨菇)
簡單食材已經做到好好的效果,實在無得頂。

兩樣野5知點解擺左好耐都仲好warm~(約15-30分鐘

原本我地order左個椒鹽xx,心型狀的野
不過老闆話太old,於是free左個hollow bread比我地,nice~

我地坐係’’topchan’’, 好似坐係較高的地板咁(好難形容啊
坐呢d位的話要脫鞋,都幾free
仲有藍天白雲靓景睇~~
其實好鐘意店內的設計,連枕頭都咁令咁sharp咁match
圖係牆身設計(應該係打直的,轉不了
nice to meet both of u

熱情好客
付款方面,食物係食客自定費用,認為食物&服務值幾多就比幾多,然後放入crossroad的捐錢箱內。
係咁
的環境下食野,比多d都唔區啦

食物飲品都有建議價錢的,希望各位食客都支持公平貿易,履行背後意念。

間店係似外國的餐廳咁自助形式,食完最好自己擺返D cutlery and dishes 去收集箱~(同時係攞餐具的位置

大家都多多支持公平貿易的店鋪,不妨約埋朋友仔屋企人泥享受下啦

p.s:間cafe星期一唔開放

題外話:
cafe革離係fair trade 的手工藝品區,有好少5同國家的手工製品,比得上長洲的手工作品,而且$$合理.值得看看

我就買左peppermint(薄荷) tea bag
$35有25小包
好精致,送禮自用皆可
2015-05-15