2013-07-25 438 views
談起「炸咖哩包」,第一時間想起日本。在日劇和動漫之中久不久也會見到,當年一有機會去到日本,便走到街上找尋這一個包。在日本,大部份麵包店也有供應的,大部份香氣十足,炸包又香口,甜辣比例和餡料多少,就各店有異。路過見到時,會被香氣吸引,多飽也想食一個。近年香港也有部份麵包店也有提供,但大多數都唔好食,炸包多油、凍冰冰、太少餡料...... 實在令人失望。早幾日在日式漢堡店 Mos Burger 見到新推出了《黃金咖喱包》,食完個餐忍唔住多叫一個。這個咖哩包,我個人覺得比日本某些麵包店更好味。食過一次更令人難忘,推出至今只是數天,已經食了好幾次,在屯門食到旺角再返去北角。餡料份量恰到好處,外脆內軟。甜辣的平衡做得很好,辣的香會在口中停留一段短時間。餡的牛肉和洋蔥味也能於咖喱中突出,薯仔讓餡變得厚實,更有份量;返到屋企睇返FB介紹先知原來餡入面還有蕃茄和紅蘿蔔,這應是甜味來源之一。$14 一個,買多幾個會平少少,可以外帶跟家人、朋友、同事分享。原來下午茶有得加飲品變餐。因為即叫即炸,所以要等一等,時間同叫個漢堡等佢送餐差唔多,午飯繁忙時間(12:00 - 2:00pm)不供應,好似唔係間間分店
談起「炸咖哩包」,第一時間想起日本。
黃金咖哩包
原來下午茶有得加飲品變餐。
因為即叫即炸,所以要等一等,時間同叫個漢堡等佢送餐差唔多,午飯繁忙時間(12:00 - 2:00pm)不供應,好似唔係間間分店都有。
2013-07-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)