2018-12-13 1837 views
好友幫我慶祝的生日飯局一浪接一浪,今晚三位好同事帶我去一間工廈隱世海鮮私房菜,好期待呀我真係好鍾意食海鮮,尤其係蟹,真係未食已經覺得興奮飯店好隱閉,一定要靠口碑先可以知道有呢間飯店的存在,當我食緊隻蟹時,已經知道我的好同事們絕對無揀錯地方,真係好耐無食過咁好味嘅海鮮la, 我覺得味道和新鮮度,比之在鯉魚門有過之而無不及香芒沙律大蝦球~新鮮大蝦酥炸,外脆內肉質彈牙爽脆,淋上酸酸甜甜的芒果汁, 再缀以士多啤梨,好清新可口青,紅蘋果,杧果切粒mixed沙律醬墊底,好一道開胃的前菜呀大肉蟹~可選花雕雞油蛋白蒸, 避風塘炒, 薑蔥炒 胡椒炒,四川香辣炒我揀左胡椒炒,嘩隻蟹又大隻又多肉,個蟹蓋仲好多膏好彩我生日無人敢同我爭胡椒味濃而不辣,完全沒有蓋過蟹肉的鮮甜味,還有提鮮的作用,肉質嫩滑juicy, 超級美味當然我亦分到一隻大蟹鉗,超多肉但我顧住食已忘記拍照蒜蓉粉絲蒸蟶子皇~食緊蟹嘅同時,蟶子皇又上碟,好忙!唯有暫時放底食到一半嘅蟹鉗熱騰騰的蟶子皇一上桌已吸引哂所有人的目光,Wow好大隻呀!真係見到都流哂口水整整一隻蟶子皇被生蒜,熟蒜, 蔥粒和辣椒絲密密麻麻的重重包圍住,所有的精華滲透入蟶子皇和粉
我真係好鍾意食海鮮,尤其係蟹,真係未食已經覺得興奮

我覺得味道和新鮮度,比之在鯉魚門有過之而無不及

我揀左胡椒炒,嘩
隻蟹又大隻又多肉,個蟹蓋仲好多膏
好彩我生日無人敢同我爭
當然我亦分到一隻大蟹鉗,超多肉
但我顧住食已忘記拍照

熱騰騰的蟶子皇一上桌已吸引哂所有人的目光,Wow
好大隻呀!真係見到都流哂口水

整整一隻蟶子皇被生蒜,熟蒜, 蔥粒和辣椒絲密密麻麻的重重包圍住,所有的精華滲透入蟶子皇和粉絲中,令新鮮肥美的蟶子皇更鮮甜惹味
粉絲也是美味無比

白胡椒爆炒南非鮑魚~未試過食鮑魚係用白胡椒椒爆炒,但出乎意料的美味

南非鮑魚止厚身,還很腍身,有彈性和好入味,白胡椒汁和鮑魚本身的鮮味好配合,應該係要用刀叉去品嘗嘅珍品,好出色,極回味

生煎東星斑十二両(養魚)~又是一次創新的體驗

東星班一般是以蒸的煮法,一上枱見到條東星斑用來煎本是覺得有點可惜,但一入口便知厨司的功力不容忽視,煎得恰到好處,皮脆肉嫩滑,鮮甜的醬油令魚更鮮味,正呀

江南百花雞半只~手工菜
雞肉再釀上蝦膠,還加上薄薄的一層雞皮蒸,頗考功夫的一道菜式。雞肉嫩滑,蝦膠彈牙,口感極為豐富,很完美的一個組合

上湯浸時菜~這個時候食番D清清地的菇和菜真是最適合不過

招牌御膳炒飯~其實已經好飽,但都是敵過這個御膳炒飯的魔力
配料有蝦,元貝粒,牛肉粒和葱粒,飯粒粒粒分明,乾身,火爐十足,醬油味濃,好惹味

甜品~紅荳蓉上鋪滿新鮮生果如芒果,士多啤梨和大大粒的藍莓,紅荳蓉不算太甜,配上新鮮水果真是一個完美的結局

2018-11-28
Type of Meal