2022-01-17
原來K11 musea 都有foodcourt!! 位於B2 層Food Playground 入面的這間越南食店,除了有幾款招牌越南船麵,還有海南雞飯及多款小食,由於我同朋友都好肚餓,忍唔住叫咗好多野食😂😂🍜 招牌豚皇船麵 (牛骨湯)$72+海南雞 船麵份量頗大,湯底濃郁,少少提示🤗 在收銀處有辣魚露及紅椒糖,可以自行加落船麵~會更加惹味!這個招牌船麵有3個餸~ 彈牙有口感的豬肉丸、香口豬肉碎同埋扎肉,已經好豐富!好彩加咗海南雞呢個配料,加 $8 好抵呀~個海南雞好滑嫩,值得一試👍🥘 小食拼盤 $118order這個拼盤時本身覺得略貴,原來裡面有5種小食⋯⋯泰式脆炸豬皮 - 香口脆卜卜,亦可以浸湯食炸魚餅 - 香辣惹味 😍 👍 推介!沙爹串燒 - 好似有齊豬牛雞肉,但menu好似得雞豬,都燒得幾香口青木瓜沙律 - 走咗辣,意外驚喜,一啖食落去幾個層次,酸酸甜甜好開胃,清爽的木瓜,青瓜絲及甘荀絲,以及芫茜的風味,另一推介!😍 👍 燒雞鎚 - 雖然味道較其他清淡,但勝在燒得外皮香脆,沾上泰式酸辣醬都可以一試🍗 燒雞鎚 $48一份4件雞鎚,見佢啖啖肉,外皮咁香脆忍唔住叫多一份食🍹 咸青檸
🍜 招牌豚皇船麵 (牛骨湯)$72
+海南雞
招牌豚皇船麵 加海南雞
🥘 小食拼盤 $118
order這個拼盤時本身覺得略貴,原來裡面有5種小食⋯⋯
泰式脆炸豬皮 - 香口脆卜卜,亦可以浸湯食
炸魚餅 - 香辣惹味 😍 👍 推介!
小食拼盤
🍗 燒雞鎚 $48
一份4件雞鎚,見佢啖啖肉,外皮咁香脆忍唔住叫多一份食
🍹 咸青檸梳打
地道咸青檸,外加一罐梳打,飲完醒神清爽 🤣
今次由於朋友皮膚敏感食唔到牛,見好多熟客好自然叫咗招牌牛皇船麵 及 冬蔭公湯底 (要加錢轉),下次要試下先~!