2017-05-21 421 views
今日太太生日,連同外父外母大人一齊食粥底邊爐,早一個月訂位,看見食評已經好想試,六點就已經到達,甫一坐家店主已經主動招乎並上菜鮑魚: 大小一般,勝在新鮮蝦:中蝦大小,亦夠爽滑蟹:可能我哋人小,幾細隻無乜肉食但好鮮甜蜆:有廿幾隻,無沙,店員好主動介紹要先放,廿分鐘有得食,味道不錯象拔螃:都幾大隻,食落新鮮火箭魷:慕名而來,聽說是香港品種,爽口而咬,味道較為清啖墨魚滑:墨魚名重,有得食有得玩白魚蛋:魚味夠,打邊爐幾無得頂滑雞:真係幾滑,如果多d肉就更好泥鯭:味道好又夠新鮮,但要小心勿亂搞,細骨落咗煲粥度到食嗰時比較麻煩炸魚皮/響鈴: 平時打邊爐常食的,放落粥底邊爐亦不錯油炸鬼: 唔建議就咁食,因為偏鹹,送粥ok菇/南瓜: 最後落會比較好,令粥味更濃這裏本身是粥舖,所以粥底不容置疑,加粥本身已好有味,而且皮蛋不吝嗇,店員說可無限加粥,並附送魷魚乾,喜歡重口味可以一試,但這麼多料已經好夠味,粥底邊爐來說今餐非常飽
鮑魚: 大小一般,勝在新鮮
蝦:中蝦大小,亦夠爽滑
蟹:可能我哋人小,幾細隻無乜肉食但好鮮甜
象拔螃:都幾大隻,食落新鮮
火箭魷:慕名而來,聽說是香港品種,爽口而咬,味道較為清啖
墨魚滑:墨魚名重,有得食有得玩
白魚蛋:魚味夠,打邊爐幾無得頂
滑雞:真係幾滑,如果多d肉就更好
炸魚皮/響鈴: 平時打邊爐常食的,放落粥底邊爐亦不錯
油炸鬼: 唔建議就咁食,因為偏鹹,送粥ok
菇/南瓜: 最後落會比較好,令粥味更濃
2017-05-06
Celebration