尋日同男朋友去食,見到雖然冇乜裝修,但勝在ok平,男朋友叫了一個招牌菜沙茶麵加豬大腸,我就叫了蚵仔麵線,之後仲加左個小食細蚵仔煎(我覺得兩個人係食唔晒)。我發覺D蚵仔麵線冇平時果D個獻咁杰,D蚵仔又好味,我試左粒豬大腸,冇臭wor,因為試過豬大腸整得唔好食會臭。食食下發現廚房有人用攪伴機(唔係果汁果D)攪緊D黃色物體,之後發現廚師走左出黎就問下佢,原來果D係蒜頭! 仲有其他配料,跟住佢就指住我碗麵線話就係落左落去。之後同廚師幾好傾,我仲知道原來個蚵仔煎係用番薯粉將D蚵仔chi埋一齊,佢又介紹我地食個$8的冰鎮茫果,係青色架!有D冰o係上面,佢話D台灣茫果係未熟就摘落黎再一包包運番黎,不過一D都唔酸,原來D冰其實係糖水!好好味好特別,好似細個食果D冰鎮木瓜呢。下次要食佢個棕,佢話連D米都一齊鹵所以咁深色!我覺得呢間野其實幾有heart,飲食男女都介紹過,但唔知點解冇乜人幫襯,連食評都冇!希望寫咁多字可以幫佢平反下啦。
2009-09-05
  • 蚵仔煎,冰鎮芒果