️👍🏻大滿貫燒仙草 $35️👍🏻黑糖珍寶仙草 $35️👍🏻五️福仙草 $35嗌咗3款店員推介最受歡迎嘅口味😜其實配料同味道都係大同小異每款都有小店主打嘅手工芋圓同仙草各自再配上唔同配料(eg紅豆、小丸子、黑糖珍珠)三色手工芋圓每日新鮮製作,軟糯煙韌,大粒飽滿食到少少原本食材嘅味道,不過個人覺得甜咗啲,加埋糖水食就有啲甜膩🤏🏻燒仙草比起一般台式仙草更加爽口,滑身得嚟唔會有黑糖個種死甜味反而似涼粉味多啲,唔太甜,唔錯👍🏻紅豆煮得夠綿夠爛,粒粒分明,唔係成pat醬死甜個種小丸子比起芋圓更加煙韌,細細粒幾好咬,有少少糯米味黑糖波波同樣好Q彈,黑糖味非常重-另外配上唔同冰底幾鍾意佢地用仙草隔開沙冰同芋圓,可以保持溫度夠凍之外又唔會令到芋圓變硬👍🏻不過冰粒比較大,口感唔似一般個種沙冰大滿貫燒仙草(奶茶底) 係典型台式奶茶嗰種味,但幾有茶味唔會好重奶精感覺,甜度係3款中最低,個人比較推薦呢款😙黑糖珍寶仙草(黑糖冰沙底) 甜度最高,重甜人士可試😈五福仙草(冬瓜茶沙冰底) 味道就係平時飲個種冬瓜茶,配芋圓都幾得意-味道:8/10性價比:8/10-️️👍🏻Oreo芋泥鮮奶 $35可以揀配鮮奶或奶茶,鮮奶明顯飲到奶味
️👍🏻大滿貫燒仙草 $35

五️福仙草

嗌咗3款店員推介最受歡迎嘅口味😜
其實配料同味道都係大同小異
每款都有小店主打嘅手工芋圓同仙草
各自再配上唔同配料(eg紅豆、小丸子、黑糖珍珠)
三色手工芋圓每日新鮮製作,軟糯煙韌,大粒飽滿
反而似涼粉味多啲,唔太甜,唔錯👍🏻
紅豆煮得夠綿夠爛,粒粒分明,唔係成pat醬死甜個種
小丸子比起芋圓更加煙韌,細細粒幾好咬,有少少糯米味
黑糖波波同樣好Q彈,黑糖味非常重
另外配上唔同冰底
不過冰粒比較大,口感唔似一般個種沙冰

黑糖珍寶仙草(黑糖冰沙底) 甜度最高,重甜人士可試😈

味道:8/10
性價比:8/10
️️👍🏻Oreo芋泥鮮奶 $35
可以揀配鮮奶或奶茶,鮮奶明顯飲到奶味,唔會好似溝奶水咁😌
有唔少芋泥同oreo碎,攪勻後兩者味道平均
芋泥口感香滑,oreo碎又增加層次
主要甜味嚟自oreo碎,甜度係5樣嘢中最唔甜
個人覺得咁就啱啱好啦🤣
大大杯,飲晒都幾飽肚
味道:8/10
性價比:8/10
️👍🏻阿華田波波冰 $38
係阿華田底加上黑糖珍珠同面頭一層阿華田冰沙
沙冰比較大粒,好似脆脆咁
整體阿華田味好濃郁,啱晒阿華田控🤪!
不過阿華田本身都甜,加上黑糖珍珠就更甜
呢個略嫌有少少膩喉,甜度低啲會更解渴
味道:7/10
性價比:7/10

📍#陳茶館芋圓甜品專門店 @chanstea_whampoa
紅磡必嘉街120號黃埔天地第3期百寶坊地下G12號舖
大滿貫燒仙草