2023-05-31
隨著荃灣發展越來越成熟,加上幾個大型商場都有天橋連接,呢日熱辣辣既日子就黎左荃灣行下街買下野。餐廳正正位於荃灣心臟地帶既港鐵站,於是行到攰就係到食個晚餐。蘑菇湯(跟餐)(⭐⭐⭐⭐⭐)同朋友點左2個晚餐set,跟餐附上蘑菇湯。未入口已經聞到十分香既蘑菇味,唔好以為佢淨係得陣香味,飲落口既蘑菇味更加香濃。唔似罐頭湯,餐廳烹調既蘑菇湯唔會有陣死咸或者飲完好渴既感覺,反而喜歡佢整體以蘑菇香為主味,咸度只係次要,令到我地更期待餐廳既食物。烤三文魚明太子忌廉燴扁意粉($118)(⭐⭐⭐⭐⭐)食過樓上cafe都知一般既三文魚意粉當然只係會有幾片煙三文魚係意粉上面,但今次叫既三文魚意粉實在有驚喜,係原塊香烤三文魚柳!大大件不在話下,而且魚皮烤得脆之餘,魚肉亦保持嫩滑。筆者更加喜愛佢既明太子忌廉汁,有濃沃忌廉味之餘,亦到試到明太子既咸香。香煎加拿大豬鞍扒($178)(⭐⭐⭐⭐⭐)另一個set就叫左豬鞍扒,係好多餐廳除左牛同海鮮以外既選擇,不過要煮得好味就唔容易。先講質感,餐廳既豬鞍切得十分厚身,令到身為肉食獸既我地十分雀躍。另外豬鞍亦都燒得剛剛好,唔會熟到變鞋口,味道亦唔會醃得過龍。配菜亦好喜歡餐廳附上
另一個set就叫左豬鞍扒,係好多餐廳除左牛同海鮮以外既選擇,不過要煮得好味就唔容易。先講質感,餐廳既豬鞍切得十分厚身,令到身為肉食獸既我地十分雀躍。另外豬鞍亦都燒得剛剛好,唔會熟到變鞋口,味道亦唔會醃得過龍。配菜亦好喜歡餐廳附上大量沙律菜,食到整體感覺得以平衡。
試過主菜當然要試埋餐廳最出名既甜品類之一—梳乎厘班戟。未食落口就知道佢唔打卡唔得啦,除左班戟食以外,仲有好多配料,擺盤簡直好似日本cafe咁精緻。味道方面,班戟十分鬆軟,配上抹茶醬,一啖一啖食唔停口,另外紅豆蓉同白玉蕨餅亦都食整體味道同口感提升,絕對係餐廳必試!
飲品我地就點左餐廳既推薦之一—宇治抹茶士多啤梨鮮奶。賣相紅紅綠綠十分搶focus,士多啤梨配綠茶亦都係清新之選。好喜歡餐廳採用既鮮奶,入口十分滑身,一飲就肯定唔係奶精開出黎。另外配上士多啤梨果醬,飲落好夾,唔會搶左抹茶個種茶香,反而酸甜既感覺令到整杯抹茶唔會太單調,抹茶不過苦、果醬不過甜。
另外點左杯凍檸檬茶,可說中規中矩,有茶味有檸味,重點係唔會好似其他餐廳咁,冰仲多過茶,檸檬片亦唔會薄過紙,不錯不錯!
HeSheEat (綠楊坊) 荃灣蕙荃路22-66號綠楊坊LG樓G15-16號舖
👍地點方便
👍CP值高