帶爸媽遊動植物公園給香港公園之後,開始肚餓,但金鐘又冇乜好食。決定去附近灣仔看看。依條食街最肆正就係依間,可惜不知何故完全冇人,等我來推一下。如圖所示,落地玻璃,坐位闊落舒適,二人坐四人枱慢慢邊吃邊聽音樂、聊天看外面的人。叫了以下菜式:1. 香葉肉碎炒飯。食材新鮮、辣度同所有嘢剛好。2. 咖喱雞髀船麵 - yummy不會用湯遮蓋來呃人,非常足料,啖啖肉面嘅質感都好有咬口3. 泰式青木瓜沙律,都係正宗的味道4. 相比之下芒果糯米飯就冇咁特別,不過食下食下都覺得好正5. 勁鍾意呢個椰子雪糕。椰子肉炒香左。配埋花生同脆綠豆,正!因為之前嘅菜式都幾辣,好彩有呢個椰子雪糕,另外亦帶咗椰青同埋泰式黑咖啡,先可以解辣。服務員笑得好靦腆,好似全部都唔係好識講中文,真係泰國人。服務都唔錯,周圍都好乾淨。裝修幾有去旅行的感覺。除咗男朋友係半個泰國人之外,我自己都讀泰文同泰國文化、亦都有去work travel, 覺得超級正宗。香港有一啲唔錯,幾好食嘅泰菜,但係始終係港式嘅感覺。有啲直程質素係差,但係都唔平。超級推介,我自己都一定會好快再嚟👍🏻👍🏻👍🏻

叫了以下菜式:
1. 香葉肉碎炒飯。食材新鮮、辣度同所有嘢剛好。

2. 咖喱雞髀船麵 - yummy
不會用湯遮蓋來呃人,非常足料,啖啖肉
面嘅質感都好有咬口

3. 泰式青木瓜沙律,都係正宗的味道

4. 相比之下芒果糯米飯就冇咁特別,不過食下食下都覺得好正

超級推介,我自己都一定會好快再嚟👍🏻👍🏻👍🏻