2020-02-28
最近少出街, 所以難得相約好友飯聚, 就認真挑選一下餐廳。朋友嗜辣, 想食特式野, 所以揀左呢間人氣fusion川菜享用我地既晚餐。呢間餐廳「川流」, 意念係「承傳川菜源流, 注入現代元素, 川流匯聚」。餐廳用黑色做主調, 內在環保裝潢好有時尚格調! 仲有D Lab既擺設, 感覺好新穎!設有Bar枱, 放工同朋友黎Happy Hour飲返兩杯都得! Cocktail: 朋友點左Autumn blossom(右), 加左版慢煮提煉而成既菊花蜜, Vanilla糖漿同rum酒, 水果果汁等調配, 朋友話好順口~我點左Infusion(左), 有重既Jasmine花香味! 甜甜的~好易入口! 附送既小食併盤, 怪味爆谷同花生好好食! 佐酒一流!開胃前菜: 薑汁藤椒燴蟶肉賣相甚是精緻, 食之前不妨先欣賞一下。呢道前菜摻入營養價值甚高既花生芽, 係香港好少見咁大巨大既芽菜, 口感非常爽脆, 味道清新, 同微辣而爽口既蟶肉好夾! 後勁麻麻辣辣的, 好過癮!點心: 灌汁小籠包呼應返Lab既主題, 配既醋係用針管俾你食既時間加入去! 好得意! 又唔怕點醋既時候會爆左D汁出來~小籠包皮厚薄適中, 食落爆
Cocktail:
附送既小食併盤, 怪味爆谷同花生好好食! 佐酒一流!
開胃前菜: 薑汁藤椒燴蟶肉
點心: 灌汁小籠包
小籠包皮厚薄適中, 食落爆汁! 最鍾意裡面有咬口既豬肉~
點心:燻臘肉胡椒餅
而且好鍾意佢外皮唔厚, 咬落好香脆! 讚!
主菜: 豆酥鴨腿
果然, 我輕輕一切就分離到出來!
飯麵: 擔擔麵
湯頭亦唔會過於濃稠或過油! 味道亦唔會死咸, 如果花生味再濃郁D會更好~
甜品: 玫瑰吐司炒手
餡係玫瑰紅豆, 淋上黑松露蜜~ 甜而不膩! 仲可以沾一點荔枝江黑醋練奶, 味道更豐富~
食到最後來一杯四川名物~老鷹茶, 消除飽膩感~
呢隻茶平時都好少飲到, 冇咖啡因, 夜晚飲完都唔怕失眠!