蛋糕:#Flamingo蛋糕
甜度(5星最甜):⭐️⭐️⭐️
濃度(5星最濃):⭐️⭐️
🍴:餐具 ✖️ / 蠟燭 ✔️ / 冰袋 ✖️/ 紙袋✔️
🏷:✔️(免費,3日前預訂)
💬:好好!IG反應對答都好快手,差唔多即問即答。店員亦都好helpful,不愧係「上流社會嘅餅店」,除咗 @sevva,我唸佢會係另一選擇!
🛒:#中環 #IFC #置地廣場 #銅鑼灣 #cakeup_中環站 #cakeup_銅鑼灣站
🔘:個裝 4”
💰:$688
————————————————————————
性價比:中下
買蛋糕其實真係一門學問,霎時間要搵一個適合嘅蛋糕絕對唔易。有人會More concern on 味道品質,有人會貪圖地理位置方便快手攞蛋糕,當然亦都有人係喜好睇個蛋糕嘅搶眼度,或者睇吓係唔係出名餅店!要有返咁上下嘅留認度,先可以揀到啱心水嘅蛋糕。今次相信𠵱個蛋糕,搶眼度同「社會地位」上都有啲分量,而佢係一隻我見過最擺得上大檯,可以上大雅之堂嘅Flamingo蛋糕!
本身蛋糕default 咗係一個4” 香檳味嘅 Gluten Free蛋糕。睇相你都會見到,最初佢會係用一個盒裝住個蛋糕,以無糖白朱古力去做嘅羽毛就經已固定咗係蛋糕旁邊。其實齋咁樣一個蛋糕,已經幾靚。隨蛋糕以外,會跟埋一盒裝住用 Ruby Chocolate 去做嘅Flamingo頭,到真係食時先,就可以嫲似插蠟燭咁,將個Flamingo頭插落個蛋糕度。賣相真係造得幾精緻嘅,粉紅色做主調,靚得嚟,擺上檯都甚有氣勢。
由於今次Caketionary之母生日(所以作為Caketionary,點可以唔搵個好嘢呢),但之母又唔太鍾意酒味,所以我哋就特別為佢揀咗一個較為特別嘅味道 — 牛油果青檸味,特別呀。味道如何呢?
先講蛋糕外面先,出奇地朱古力唔甜,而不竟佢係用Ruby朱嚟做,食落絕對食得出酸酸莓味。而蛋糕白色嘅部分就係Swiss buttercream 嘅一層(即係平時Cup Cake上面個督Cream)。佢𠵱隻奶油霜,雪凍咗嚟食,口感真係好似食緊菠蘿油塊油 (咁英文都有寫係butter..cream),真係似咬落舊牛油咁㗎,亦都係幾油身,所以我亦建議大家要連埋個蛋糕去食,可以中和番吓個油膩感。
至於蛋糕啦,個口感係較為紮實一啲,Moist嘅程度唔弱,但就似椰撻中間個層咁,實但又唔乾個種。但可惜嘅係牛油果味並唔突出,都可以話食唔出。之不過另一味道青檸呢,就非常明顯,佢係霸佔咗蛋糕嘅一小部分,因為零舍有一層青色嘅Cream係中間,就係青檸Cream。
老實講,佢係真係幾靚嘅,但靚同味道去比較,靚就贏得明顯好多。所以若然以味道作評分,性價比方面,我哋只會俾得中下,因為我哋好多人都𠝹走咗層厚厚嘅Buttercream,蛋糕亦都冇話爭崩頭,食唔晒,仲你推我讓。但影相呃Like呢?就勁啦,因為自Post咗相係Personal Account,真係幾多人問嘅。其實佢仲有好多靚蛋糕㗎,特別有動作系列,所以我覺得我都仲會想試多一次,睇吓其他嘅又點。
————————————————————————
#cake #birthday #蛋糕 #生日 #生日蛋糕 #birthdaycake #hongkong #hkig #香港 #香港限定 #hkbakery #caketionary #caketionaryhongkong #呃like #相機食先 #必試 #高貴 #生活品味 #香港品牌 #高級蛋糕 #高質 #中環 #glutenfree #開心果蛋糕