Melodyuki
Melodyuki
Level 3
2011-05-29
Follow
摯愛無特別話要同我去邊度食飯慶祝,最緊要食得飽;坐得舒服;又平又開心就夠之前已經留意到呢間餐廳,今次特登嚟呢度食,貪呢度無乜人餐廳係樓上鋪,我哋喺留吓望望有咩食,其實都象徵式做個樣望望餐牌,見到二人餐都幾抵食$84,我哋就手牽手入去食
上到去唔算多人,冷氣好夠凍,起碼有四五部電視安裝喺唔同位置讓食客邊食邊睇電視,左揭右睇最抵都係二人餐包兩個碗湯、兩個小菜、兩碗白飯、兩杯飲品(注意:凍飲係唔駛加錢,試問依家邊間餐廳凍飲係唔駛加錢呀?係咪值得嚟先:))

中湯(紅蘿蔔豬骨湯)西湯(羅宋湯)
摯愛揀咗中湯,佢估計係紅蘿蔔豬骨湯,應該係日日唔同o架,而我就揀咗西湯羅宋湯,個湯好稠(所謂o既"杰")唔會好稀,夠味又多渣
又實又滿O既白飯
白飯其實無乜必要影,但真係又實又大碗,我就食唔晒lu
XO四季豆炒豬頸肉
單叫小菜係$43,估唔到啲豬頸肉同四季豆o既比例係一半一半,好多肉呀,又唔係肥肉,不過就多油咗少少,請廚房師父下次比少啲油呀,唔該:)
枝竹豆腐火腩煲
名符其實係有枝竹、火腩、豆腐,全部比例都係一樣,唔會有一款搶晒風頭,枝竹索晒啲汁o既味道,火腩又唔會太肥,正
加$8杞子園肉浸時菜
加$8杞子園肉浸時菜
我哋加咗$8點咗個菜,絕對唔係平時去食麵加幾蚊白灼菜o既份量,係酒樓炒出嚟嗰隻o既份量呀,真係抵到爛啦

我唔記得影我哋兩杯飲品呀,因為最後先上枱,摯愛係飲紅豆冰,凍飲唔駛加錢之餘呢款都算係特飲呀,都唔駛加錢,餐廳所謂叫套餐轉特飲都係加$8,而我本來係叫熱朱古力,但嚟咗凍朱古力,我見唔駛加錢就算啦,個杯好大應該有500ml(即大約兩包250ml紙包飲品)

我唔知應該點sale呢間餐廳好,喺我同摯愛o既角度真係覺得超抵,平時我哋去廳餐、食米線、叫小菜......都唔止呢個價錢,呢度環境唔差o架,位又多,重有VIP Room,咁平點解都無乜人嚟幫襯呢?定係咁啱我哋呢日嚟&呢個時間(大約20:00)係無乜人呢?and then,呢度重有得睇足球直播o架,最低消息都係每位$60,落bar都唔得啦,呢度又坐得舒服。最貼心係佢會為行動不便人士著想,有專用o既lift,老闆好細心喔
一定要嚟試吓呀,長沙灣都有分店o架~
Ratings