2012-09-16 1622 views
因為上轉食完又再送 cash coupon, 於是係到期前再光顧用埋佢.吸取上次眼闊肚窄的教訓, 今次叫啲小巧菜色.(1) 稻草肉上次既然食咗外婆紅燒肉, 今轉當然食稻草肉啦.稻草肉以每件計 (最少都要叫 2 件), 配以荷葉餅.以每件 size 來說比紅燒肉大件, 而且味道偏淡 (but I like it).肉質及脂肪比例各半, 肉質爽口彈牙, 脂肪並不油膩, 夾住塊荷葉餅一齊食更佳.(2) 砂鍋雲吞雞湯清清地, 叫了兩客, 一人一小鍋, 上枱時, 小鍋下會有小燭臺熱住, 以確保鍋湯唔會咁快涼.雞湯清而不膩, 菜胆爽口, 有一粒小雲吞, 皮薄.雞就稍為行貨啲, 用一隻小雞翼便交了功課.(3) 剁椒蒸小黃花魚上次見格離枱食感覺幾吸引, 於是今次叫了來吃.小黃花魚以每條計 (最少都要叫 2 條), 可以選剁椒 or 雪菜蒸.小黃花魚上枱時嚇了一驚, 咁多辣椒嘅, 死火嘞.好在, 並不是太 spicy 啫 (除非你一啖劈羹辣椒入口另計)而且, 小黃花魚其實都唔小 (比我想像中), 可算是中形.好, 講番條魚, 淡水魚多骨就走唔甩, 但對我 no problem.厚肉, 肉嫩, 滑, 帶有

吸取上次眼闊肚窄的教訓, 今次叫啲小巧菜色.

(1) 稻草肉
上次既然食咗外婆紅燒肉, 今轉當然食稻草肉啦.
稻草肉以每件計 (最少都要叫 2 件), 配以荷葉餅.
肉質及脂肪比例各半, 肉質爽口彈牙, 脂肪並不油膩,
夾住塊荷葉餅一齊食更佳.
稻草肉
稻草肉
(2) 砂鍋雲吞雞湯
清清地, 叫了兩客, 一人一小鍋,
上枱時, 小鍋下會有小燭臺熱住, 以確保鍋湯唔會咁快涼.
雞湯清而不膩, 菜胆爽口, 有一粒小雲吞, 皮薄.
雞就稍為行貨啲, 用一隻小雞翼便交了功課.
砂鍋雲吞雞湯
(3) 剁椒蒸小黃花魚
上次見格離枱食感覺幾吸引, 於是今次叫了來吃.
小黃花魚上枱時嚇了一驚, 咁多辣椒嘅, 死火嘞.
而且, 小黃花魚其實都唔小 (比我想像中), 可算是中形.
厚肉, 肉嫩, 滑, 帶有少少魚香的鮮甜, 無泥味,
雖然比一大堆辣椒蓋住, 但沒有暄賓奪主 (辣椒好明顯係魚蒸好才放上面)
剁椒蒸小黃花魚
(4) 灌湯生煎包
走唔甩主打必叫菜色, 水準依然 keep 到.

茶錢 $12 位, 花生 $12 客, 加埋一, 埋單總共 $387,
扣番 $150 cash coupon 後實收 $237.

Other Info. : 今次無再送 coupon 了, 終於, End of Infinite Loop
2012-08-24
$118.5 (Dinner)
Dining Offer
Others