難得出開將軍澳行街,行行下見到間好有特色既餐廳,就走左入去試吓🤩餐廳既設計好有童趣,有好多鞦韆位同擺放咗好多可愛既公仔;環境寬敞開揚,木系設計令人感覺柔和又寫意🧸超啱一家大細聚餐兼打卡📸而且仲係寵物友善餐廳添🐕我地食左:👉🏻✨韓燒牛肉牛油果醬墨西哥片✨ $96雖然係小食,但係都分量十足🤩上面放左脆卜卜嘅墨西哥粟米片,下面係多汁香口嘅韓燒牛肉同牛油果醬🥑又脆又辣又滑既口感真係超有層次又惹味,💯連我妹呢個唔係好鍾意食牛油果嘅人都食到停唔到口🤭✨暖戀春日粉紅雪山黃金蟹肉蟹膏炒飯✨ $198粉紅雪山🏔️既公仔造型好吸睛🫶山頂仲放左個橙橙黃黃嘅蛋黃,真係可愛到唔捨得食🤣雖然唔捨得,但係打夠卡📸都要整開鬆軟蛋白泡既雪山外層,再將佢同蛋黃、雪山內嘅炒飯-齊攪勻食;入面既蟹肉蟹膏多到令我超驚喜🤩同蛋黃拌勻會感覺更加滑溜順喉,每啖飯都充滿着蟹既鮮味,好睇又好食❣️✨甲羅燒蟹肉明太子拉絲芝士焗飯✨ $218焗飯上面放左個有蛋黃同大量蟹醬、蟹肉,好足料既甲羅燒🦀底層芝士焗飯既芝士味超濃郁,而且入面仲有唔少蟹肉😍個甲羅燒無論同焗飯拌勻食定係就咁食都好鮮香😋好食到停唔到口✌🏻✨日本宇治抹茶奶蓋瀑布奶油蛋

我地食左:👉🏻

✨韓燒牛肉牛油果醬墨西哥片✨ $96

✨暖戀春日粉紅雪山黃金蟹肉蟹膏炒飯✨ $198

✨甲羅燒蟹肉明太子拉絲芝士焗飯✨ $218

✨日本宇治抹茶奶蓋瀑布奶油蛋糕配雪糕✨ $108

呢個抹茶奶蓋既抹茶味好重🍵-拎走圍邊膠紙就好似瀑布咁流唒落個蛋糕度,個畫面好震撼🤩

滿滿蛋香味既奶油蛋糕又鬆又軟,配上咁香既抹茶醬真係冇得頂,再加埋甜甜地既雲呢拿雪糕🍦去中和抹茶獨有既少少苦澀味,仲更加不得了💯

✨黑加侖子冰極乳酸梳打✨ $52

從底部較深嘅紫色一路上去越嚟越淺嘅漸變色配搭得好好睇👍🏻黑加侖子乳酸味道酸酸甜甜,超開胃的🤤

✨日本金時紫薯拿鐵奶蓋雪山✨ $48

奶味較重,但都遮蓋唔到香濃幼滑既紫薯味道👅成杯飲品既造型亦都好靚🫶🏻又係打卡必叫📸

係度食嘢就好似返左去細個嘅時候一樣,無憂無慮,開心寫意。唔止大人食得開心,帶小朋友過嚟應該仲會更加興奮🤣

🟠Seoulmate Cafe

📍將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G25B-G26A號舖