2022-06-14
今日來荃灣食呢間流水蝦放題,除咗即夾即燒流水蝦之外,仲有多款主打海鮮任食,包括,鮑魚,帶子,扇貝,蠔,蜆,東風螺,魷魚同鮮魚。個場好大,除咗海鮮之外,自助區仲有好多嘢食,有各款串燒,有雞肉、牛肉、豬肉、多春魚、腸仔、菠蘿、粟米、BB薯等。飲品有唔少選擇,有烏龍茶、汽水、啤酒,仲有hit爆的ooha 汽水,雪糕同雪條都有好多款式。肚餓都仲可以拎咗啲熟食填下肚先,有麻辣椒鹽蝦,炸蟹鉗,辣酒煮花螺等等。爐的大小會因應人數而不同,有上下2層可以放更多食物同更有效率。第一次嚟職員會指導你點樣燒,上層放海鮮,下層放串燒同其他肉類。皇牌流水蝦流水蝦好生猛游得好快,夾左幾次都夾唔到,後尾終於掌握到竅門,要夾實佢個頭,夾起後用冰水先凍暈佢地再拎去燒。蝦頭非常多膏,好濃好鮮味,蝦肉爽口彈牙,啖啖肉。我最鍾意加椒鹽同辣椒粉落去食,超級惹味。厚厚肉鮑魚鮑魚好厚身,大大隻,隻隻都好新鮮肥美。扇貝大大粒,新鮮即開,肉質鮮嫩juicy,好鮮味好濃郁嘅海水味。三文魚鰭三文魚鰭油香味濃,肉質嫩滑,燒到焦香香脆,加少少粗鹽海水味更突出。黃花魚魚肉好滑好鮮味,厚身多肉又冇咩骨,外皮燒到脆卜卜好香。東風螺都幾大隻,肉質好爽口
厚厚肉鮑魚
鮑魚好厚身,大大隻,隻隻都好新鮮肥美。
扇貝
三文魚鰭
黃花魚
魚肉好滑好鮮味,厚身多肉又冇咩骨,外皮燒到脆卜卜好香。
東風螺
都幾大隻,肉質好爽口,鮮味鮮甜。
椒鹽雞軟骨
最鍾意食雞軟骨因為燒到卜卜脆又有咬口,最佳拍檔梗係椒鹽粉。
食咗咁多肉要食返蔬菜解膩,翠玉瓜燒香後爽脆清甜,燒菠蘿酸甜多汁,清新解膩。
整體食物質素非常高,尤其係海鮮類,全部都新鮮又厚肉,三百幾蚊真係好抵食,回頭率高,而且時間夠晒長,俾大家可以血拼多幾轉,感覺食咗咁多貴價海鮮都回晒本。