2023-01-12 92 views
今日約左朋友出黎食餐飯,人大左就冇食個啲任食套餐,寧願貴精不貴多。太子呢一間蒸氣海鮮火鍋其實之前都有朋友介紹過比我,今日終於可以試一試啦。餐廳基本上每日都會滿座,好彩我早幾日之前whatsapp左餐廳book位。是日廚師精選套餐 $318/位刺身拼盤有三文魚、三文魚腩、油甘魚、北寄貝、希靈魚、帶子,刺身件件都厚切,同埋三文魚油甘魚食落油脂感好豐富,大大件帶子冇得輸。避風塘鮮魷酥脆惹味,而且金黃色嘅鮮魷肉質好彈牙。貝殼三寶蠔、青口同幾隻花甲,最正係花甲冇沙,蠔又好肥美,超鮮甜。元貝一隻大大粒,仲有蒜蓉粉絲底,吸曬元貝嘅精華。海蝦兩隻海蝦肉質好爽口,蝦頭仲有好蟹膏。鮑魚一隻洗到勁乾淨,唔怕食到啲污糟野。海魚一件每日嘅海魚都唔同,今日就係馬友,油脂感好豐富,肉質又好嫩滑,最正就係起曬骨,大啖大啖肉。蟹一隻好多蟹膏,正!蟶子鮮甜彈牙,仲好爽口,正!農家四寶 (芋頭、翠玉瓜、粟米、南瓜)食到尾段其實都飽飽地,呢個時候食返啲蒸蔬菜,冇落調味,超甜。蟲草花蒸雞烏冬底雞肉好嫩滑,而且嘅雞油蒸個陣滲曬落烏冬到,加埋蟲草花嘅香味,真係好好食。Overall黎講,海鮮方面每件都好新鮮同埋鮮甜,店員好好咁過黎

是日廚師精選套餐 $318/位

刺身拼盤

避風塘鮮魷
酥脆惹味,而且金黃色嘅鮮魷肉質好彈牙。

貝殼三寶
蠔、青口同幾隻花甲,最正係花甲冇沙,蠔又好肥美,超鮮甜。

元貝一隻
大大粒,仲有蒜蓉粉絲底,吸曬元貝嘅精華。

海蝦兩隻
海蝦肉質好爽口,蝦頭仲有好蟹膏。

鮑魚一隻
洗到勁乾淨,唔怕食到啲污糟野。

海魚一件

蟹一隻
好多蟹膏,正!

蟶子
鮮甜彈牙,仲好爽口,正!

農家四寶 (芋頭、翠玉瓜、粟米、南瓜)

蟲草花蒸雞烏冬底

Overall黎講,海鮮方面每件都好新鮮同埋鮮甜,店員好好咁過黎安排好左蒸嘅時間,set埋timer唔洗驚蒸耐左,而且份量好多唔洗驚唔夠食。