2022-06-05
如果支持collar,而當中又比較支持Day嘅,一定要黎葵芳廣場1樓十字路口嘅台式手搖店🥤🍹 我今次行過就試咗呢兩杯:1️⃣ 芝士芒芒奶蓋冰($35)見到店舖咁大個手寫「無敵奶蓋 一試難忘」嘅promotion board,點都要order翻一杯「少冰、少甜」嘅奶蓋試試😛 未攪勻之前有一層約3cm厚嘅奶蓋係頂,我好奇地飲咗一啖純奶蓋,鹹鹹地之餘,個芝士味頗濃而單飲都竟然唔「漏」😳🙌🏻 同其他手搖店唔同嘅係呢間嘅芒果肉有兩款口感:一款係平時最常見嘅芒果果粒,另一款係較軟爛、偏熟嘅芒果果肉🥭 我自己比較鐘意後者嘅質地☺️2️⃣ 凍蜜桃水果QQ紅茶($30)呢一杯同樣叫咗「少甜、少冰」,盡量減少糖分嘅攝取🫣 紅茶底飲落順口,不苦澀,亦有淡淡的水蜜桃香,呢一杯紅茶主要嘅甜味全係來自於沉積係底部嘅QQ果凍,咀嚼果凍嘅時候就會有甜味滲出來😗
我今次行過就試咗呢兩杯:
1️⃣ 芝士芒芒奶蓋冰($35)
2️⃣ 凍蜜桃水果QQ紅茶($30)