芝樂坊餐廳

The Cheesecake Factory
朋友提議食呢間,話第一多大檯,第二餸菜份量好大,同埋好好食。不過佢就講明好多人幫襯,排隊要排好耐,試過6 點攞完籌8:30pm 先有得食,所以叫定部分人早d 攞籌。在場所見,真係激多人排隊,咁應該真係好好食o既~一坐低,o野都未叫,靚仔侍應即刻送上麵包一大籃,因為已經等位等o左好耐好肚餓,所以覺得特別好食。有麥包同法包兩款,熱辣辣,外脆內軟,仲附上牛油,好正……頭盤叫o左一客墨西哥烤餅($98),薄餅裡面有住軟軟o既芝心,配上三大球醬,綠色係牛油果、紅色係莎莎醬(食落係蕃茄味)、白色係酸忌廉,三隻醬各有特色。蝦肉天使麵($216) 麵條幼滑,看似有好多蕃茄碎,但係味道o岩o岩好唔會話好酸o既,蝦肉o既蒜香都唔錯,但係同其他o野食相比之下覺得$200 幾蚊一個麵唔係好抵食……乜都有薄餅($178) 個名好eye-catching 所以叫o左,味道唔算好特別,而且比較鹹,我o既食法係搽番頭先墨西哥烤餅d 醬去中和番。呢間餐廳出名係芝士同芝士蛋糕,所以我地留o左肚去盡量試多d!叫o左三舊蛋糕都好大件,$70 幾蚊好抵食同有好大舊cream。鹹焦糖芝士蛋糕($79) 同我之前o係其他地方食過o

墨西哥烤餅 ($98)

蝦肉天使麵 ($216)
乜都有薄餅 ($178)

呢間餐廳出名係芝士同芝士蛋糕,所以我地留o左肚去盡量試多d!叫o左三舊蛋糕都好大件,$70 幾蚊好抵食同有好大舊cream。鹹焦糖芝士蛋糕($79) 同我之前o係其他地方食過o既海鹽焦糖甜品唔同,呢間係多多甜少少鹹,非常好食!無敵紅絲絨芝士蛋糕($79) 係一隻地道美式甜點,其實都係朱古力味,比cheesecake 會軟熟一d,一層一層咁食一次過食到兩隻口味。至於青檸芝士蛋糕($76) 大家都一致同意只係麻麻地,味道比較酸。
芝士蛋糕 ($76-79/件)

餐廳正上方仲有港鐵特惠站,食完唔好唔記得去嘟兩嘟呀!柯士甸同尖沙咀走大家都可以齊齊慳番幾蚊~
Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
墨西哥烤餅 ($98)
芝士蛋糕 ($76-79/件)