caitlinlee88
caitlinlee88
Level 2
2025-10-27
Follow
我最近去咗Check In Taipei食飯,呢間餐廳係我中學已經mark實想食個陣覺得好貴,但依家物價已經同其他餐廳差唔多價格。呢間餐廳成日都翻新menu,甜品超級創新,一定要試下!我點咗髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅,呢個可以當係甜品!上面灑左鹹蛋黃碎,但係內餡就冇包到,所以其實味道唔係好突出。個人覺得可以再多少少,但係芋泥一定要讚!唔係科技感嘅一pat野,係有芋頭蓉嘅一大塊 feel到加左糖,有糖水味好好食,但芋頭本味都足夠。整體蛋餅存在感唔係好高,可以當甜品食。下次會想試下鹹蛋黃芋泥球!我又點咗沙茶牛小排粉絲煲,係牛肉麵同煲中間揀左後者。沙茶鍋好特別有個漏斗,店員會特別講解每邊3分鐘,煮到一半就要落牛肉。牛肉都幾肥美,不過味道較淡。粉絲煲入面主要都係粉絲,菌子同金菇。個人覺得可以加多小小其他配料,同埋粗小小嘅粉絲會更好食~沙茶湯味都幾濃郁。我又點咗鹽水雞涼皮,聯乘兩姐妹粉皮有限公司嘅雞絲粉皮有炸豌豆同辣椒油跟,可以自由選擇要唔要加埋一齊撈。夏天來返呢碗真係超級解暑!有好多蔬菜特別係綠色嘅水蓮好有咬口,清爽又多汁!麻醬味道濃郁,唔會太結都冇話特別稀。粉皮斷口型極高,同平時食有咬口嘅唔同,都幾好食。最後係鐵觀音法式燉蛋,鐵觀音嘅融入令呢個甜品冇咁漏,焦糖面勁有誠意,份量足鋪滿成個表面,而厚度滿足得來唔會敲唔到。整體口感都好順滑!店內環境都好靚,不過來過兩次都冇book台,所以座位唔算特別靚。下次來會記得!而且店員態度都好好~
Like
Ratings