2019-09-02 1215 views
今日同朋友襯restaurant week 最後一日,預約左係荷里活道入面一條小巷入面既法國小餐館。🇫🇷🇫🇷🇫🇷利間餐廳既位置都幾隱蔽,經過左先知原來餐廳門口係小巷入面,附近係百子里公園。行落樓梯就係餐廳門口啦。我地一入到去,坐係一邊既外籍老闆即時招呼我地,安排坐位比我地。今日係星期日,我地入到去有幾台客,但都有幾多位置空左。我地預訂左restaurant week lunch 既餐牌優惠,所以老闆都拎左指定餐牌出黎同我地介紹😆利個午餐係每人148再加10% 服務費,咁就可以點一道前菜,一道主食同甜品。因爲我無影低,所以係網站到直接截圖落黎。😛😛老闆好好介紹左當日既餐牌菜色材料比我知。我地餐前菜揀左 Spinach panacotta with blue cheese🧀. 佢係一個用菠菜整成既布甸,然後上面有層 blue cheese 加啲脆片係上面。啲blues. Cheese 咸咸地,夾埋啲布甸好好好味。本身睇落杯布甸唔係好大杯,但食完都幾飽肚。然後Main我地就叫左 classic boeuf bourguignon with French fries, 姐係紅酒燉牛肉🐮🐮。利份

行落樓梯就係餐廳門口啦。

因爲我無影低,所以係網站到直接截圖落黎。😛😛

然後Main我地就叫左 classic boeuf bourguignon with French fries, 姐係紅酒燉牛肉🐮🐮。利份燉牛肉份量都幾多,應該有六、七舊牛肉。味道方面,我覺得紅酒味好重,可能我唔太好紅酒,所以覺得味道還好,未到好喜歡。而薯條就好好味,因為我中意食炸物。佢既薯條係偏幼同軟,但都有點咸,如果無咁咸就perfect!
Classic  boeuf  bourguignon

完成左主菜後,老闆好好咁留意到我地已經完成,然後幫我地安排上甜品。🥧🥧🥧

我同朋友各點左一款甜品,我叫左 pear 🍐& almond bourdaloue tart, 而朋友點左 cherry 🍒 tiramisu. 老闆仲細心咁比埋刀叉我地,預我地可以大定分享。

個甜梨撻都幾大件, 食落個撻好似蛋糕既口感咁,我中意佢上面焗到脆脆地。但整體個撻偏甜,會有啲膩既感覺。 但味道同口感係唔錯的。 而朋友叫既Cherry tiramisu 同平時我地食開有層可可粉既tiramisu 唔同,佢無咁大陣咖啡味,似係奶油,而入面係有好多車厘子 🍒🍒🍒,朋友幾中意。

利一餐我地食得好飽,因為份量好夠。味道方面我地都覺得係好食既,但就未到十分好味,可能係因為個人口味關係。

而餐廳老闆既服務都好好👏,keep住上餐都同我地有互動同埋好細心,可惜我地英文一般般,大多講thanks only😂😂😂不過去到最後,老闆主動拎張單比我地埋,利點我地覺得似有啲想人走,所以就心底裡扣左少少分。over all 整餐黎講都算滿意。
2019-09-01
$160 (Lunch)