又係一年一度增肥嘅日子,因為六月係我嘅生日月🥳,食好啲是常識吧。朋友預先搵定餐廳同我慶祝,大家都鍾意食牛,所以揀咗「Lawry’s The Prime Rib」。原本想早一個星期食,但撞正父親節,所以就改下個星期日。餐廳位於中環嘉軒廣場,港鐵站K出口行過去最近,二樓設有一個入口處,但餐廳位置實際係喺三樓。佢享有一部專屬電梯🛗,裡面貼上相片作介紹,但𨋢嘅速度慢到一個點,所以離開時我選擇行旋轉樓梯🤣。一到步店員向我哋查詢訂位資料,然後迅速帶領入座。前枱、侍應以至經理們嘅服務態度良好👍,用餐氣氛輕鬆,無其他高級餐廳咁拘束,或者要全部要英文對答。女侍應穿上女僕服裝,餐廳特意保留呢個傳統特色。餐廳最近嘅週末提供半自助早午餐Semi-Buffet Brunch🍽,包自助沙律、湯、前菜同甜品,而主菜共六款選擇,價錢由$398至$498不等;另外仲有一款盛惠$898嘅二人餐 — 特級烤肉拼盤。我目測大部份客人都係揀燒牛肉,其他幾款無人問津👀。特級燒牛肉 — 香港薄切Roasted Prime Rib of Beef au jus - Hong Kong Cut($498),老實講煎西冷或肉眼扒嗰啲就食
[第一千篇食評,希望大家繼續多多支持🙏🏻]
特級燒牛肉 — 香港薄切
特級燒牛肉 — 香港薄切Roasted Prime Rib of Beef au jus - Hong Kong Cut($498),老實講煎西冷或肉眼扒嗰啲就食得多,🥩但燒牛肉真係比較少食,就算食都係來自酒店自助餐,而味道亦未見突出。燒牛肉有兩種份量可選,分別係基本嘅香港薄切🇭🇰同埋升級版嘅加州薄切🇺🇸,後者喺美國嚟講已經係最小巧嘅份量,但香港人可能比較細食,所以特設加細碼。我同朋友都係嗌HK Cut,所以無得比較大小,不過我認為已經夠食,但都真係幾薄身。值得一提有關Lawry’s嘅一大特色係架重達600磅嘅銀色不鏽鋼餐車Silver Cart,👨🏻‍🍳廚師會喺客人旁邊即席分切燒牛肉,儀式感十足。
特級燒牛肉 — 香港薄切
我要咗五成熟Medium嘅燒牛肉,肉身呈嫩粉紅色,但並無血淋淋同滲血水,生熟度剛好。由於Prime Rib係肋骨位🍖,預咗會帶啲肥膏,不過幸好比例唔高,所以有九成都食得。燒牛肉肉質細嫩,食落好軟稔、咬得開,小朋友同老人家都啱食。我認為肉味都算香濃🐮,但就比起一般嘅煎牛扒無咁有咀嚼感,外層無炭燒嘅香氣,肉本身嘅油份亦唔高,換句講話即係口味較單調,無乜層次可言。不過呢個純粹係講緊燒牛肉同牛扒嘅比較,而非針對餐廳嘅出品。以Prime Rib嚟講,Lawry’s嘅質素已經較市面上嘅其他餐廳優勝😋。
英式烘薄酥餅
配菜方面,傳統係配英式烘薄酥餅Yorkshire Pudding同薯蓉Mashed Potatoes🥔 ,另外可加$60要忌廉菠菜或粟米。我見廚師突登喺薯蓉中間窩一下再淋上醬汁,薯蓉味道還好,牛油味唔算好強。約克群酥餅分開上,外層焗至金黃酥脆,蛋味亦都幾突出🥚,不過可惜太飽食唔晒。
調味方面🧂,燒牛肉本身已經會淋上肉汁Gravy Sauce,惹味得嚟唔會過鹹,算係恰到好處。不過店員另外亦會奉上自家製調味鹽同兩款特製醬汁,淺色嗰款加咗忌廉芝士,深色嗰款就芥辣味強啲,仲好似帶少少蒜味。
介紹完餐廳名物之後,就到自助餐Buffet部份,食物種類同味道都令人滿意😋,而且補充速度都算快,自助區域位置乾淨。留意返,自助餐做到兩點三㗎咋,要把握時間呢。不過店員亦會向客人作細心提醒。
自助餐
我食咗兩轉前菜,款式包括有煙三文魚🍣、凍蝦🦐、風乾火腿哈密瓜🥓、麻醬涼拌天使麵配牛柳絲及三色椒🍝、燒烤醬豬頸肉🐷以及炒雜菜🥦等,我全部試過晒,每樣都好掂,特別係個天使麵,Encore之選。
自製沙律區唔錯🥗,有幾款醬汁可選,而嗰六款配菜都好正,水果紅菜頭都好甜,麵包粒脆卜卜,芝士口感綿密,味道淡淡哋,但又幾香🧀。
意大利雜菜湯
意大利雜菜湯嘅蕃茄味幾濃郁🍅,酸度適中,個底有好多雜菜渣,但味道上唔算好突出。如果細食嘅就可以Skip,留肚食其他嘢。題外話,🥖餐包味道都麻麻,有兩款,意大利軟包OK;但法包勁硬,不了。
甜品
甜品方面,選擇都唔少,而且質素不俗,但我就試唔晒咁多款喇🙈,我唯一無食到雜果撻同布朗尼。焦糖燉蛋細細杯,但勁好食,蛋味超香,口感絲滑,焦糖層脆而不黏🍮。藍莓芝士蛋糕芝士軟滑,唔算太厚身,但相對飽滯,幸好切得細件,否則食唔晒。雜果忌廉蛋糕嘅海綿蛋糕層幾鬆軟,忌廉都唔算膩🍰。
餐廳另外設有朱古力噴泉🍫⛲️,啱晒在場嘅小朋友,有得玩又有得食。配料唔多,有幾款水果同棉花糖,朱古力幾好味,甜得嚟唔過火,亦無苦味同酸味,但水果就變得好酸🍓。
生日甜品終於出場喇🎂,造型非常適合打卡,餐廳亦會為壽星送上即影即有相片以作留念。今個中午我粗略計算應該有十枱客係慶捉生日,哈哈。店員無介紹呢個甜品係乜名堂🤔,我覺得都有啲似芝士蛋糕,三層海綿蛋糕夾住兩層濕濕哋嘅芝士。味道可以嘅,但未有太大特色,加上真係太飽,所以係唯一放棄咗嘅項目。
餐前飲品有紅酒、氣泡酒、果汁或汽水可選,加$180位就可享1.5小時任飲。我同朋友都要咗紅酒🍷,係Lawry’s品牌出品,但氣味都幾重,唔易入口,可能我唔係飲開啦~。
最最最後就係以一杯凍檸茶作結🍋,正常發揮吖,茶底唔澀。佢杯身呈橢圓形,但杯口就係正宗圓形,好得意。
環境方面,餐廳設計有氣派🌟,其中一排餐枱繞住中間空心部份擺放,另一排就係靠窗邊。枱與枱之間嘅距離唔遠,但放咗隔板感覺好好多。呢度樓底好高,具空間感,而且圓形嘅天花好特別,好似博物館咁。
總括嚟講,今餐係一個非常好嘅體驗,食物由前菜、主菜以至甜品都好有水準,雖然燒牛肉並非想像中咁驚艷,但都絕對係好食,一試無妨😋。價錢而言,每位連加一$550,平就當然稱唔上,但我又覺得可接受,生日一次半次開心吓嘛。因為食到美國馳名扒房,又能吃到飽,算係物有所值啊。
$550 (Lunch)
Celebration
Birthday