2016-07-28 1309 views
夏日炎炎,眼見有名廚坐陣,趕在名廚離開前一嚐紐約風味,當自己飛左半個地球。由ifc過pmq都走了20min,終於到餐廳。餐廳人數不多,予人一種悠閒又有點chill既感覺。由於特約廚師駕到,平日的lunch menu就靠邊站,換上NY menu,午餐CP值高只需$228,晚餐則要$498。午餐只有兩款,問完服務生意見就決定點晒兩款,務求試晒所有款式美餐當然離不開炸雞啦!樣子像KFC,口感也形似,不過油較少,多了點胡椒味,我吃的雞腿只能跟kfc相差10-20%相似度,但另嚐友那件雞胸就不得了,若矇住眼睛就猜不到原來是雞胸肉,我也很想請教大廚如個做到如斯嫩滑。再講前菜,是一味凍湯,甘甘的,一種未曾嚐過的味道。另一個餐配小吃3件,又是精心炮製,創造新味覺感受。甜點原以為是chocolate pie, 但waiter上菜稱之為chocolate bite😂, 非常到位既描述。另一道則是香蕉mouse。整體黎講,好有驚喜,不過大食既朋友可能要搵下午茶啦。

整體黎講,好有驚喜,不過大食既朋友可能要搵下午茶啦。

2016-07-20
$228 (Lunch)
  • Birds and  bubbles  from  NYC