2021-07-27 3145 views
其實香港並唔算有好多北京餐廳,最為人所知就係連鎖店XX樓,我都食過唔少次~呢幾日我突然間想食官府菜,跟住就上網查下到底香港有冇啲咩京菜小店可以試下~於是今日就嚟咗呢間位於銅鑼灣嘅老北京!.老北京由門口到餐廳內嘅裝修都係好有傳統中國嘅味道,俾人一種感覺好似穿越返去中國古代去品嚐當時嘅美酒佳餚咁,所以未坐低、未點餐、未進食之際已經好有feel~.首先來個冷盤:夫妻肺片!一上菜已經聞到一陣麻辣開胃嘅味道,牛肚、牛𦟌都切成絲,配合大蔥絲、青瓜絲同埋蘿蔔絲一齊食,口感非常豐富,再加埋老北京秘製嘅麻辣醬料、芝麻同埋芫荽,成碟夫妻肺片嘅層次更豐富,味道再昇華,直頭係味之誘惑,忍唔住一啖又一啖,好快就KO咗成碟嘢!.我屋企人好鍾意食官府菜,所以我由細到大每逢有咩大日子、慶祝活動個陣,全家人都會去佐敦嘅北京酒樓(已結業)食餐勁嘅~以前北京酒樓嘅大廚推介我哋叫碟和菜戴帽包薄餅食,呢個係北京嘅傳統美食~可能受屋企人影響,每次我去試一間新嘅北京餐廳個時,都會叫和菜戴帽同埋薄餅,睇下間餐廳嘅水準,漸漸我將呢樣嘢變成我評價間餐廳夠唔夠正宗嘅標準!.其實和菜戴帽就係一堆肉絲、蔬菜絲、粉絲炒成一碟,最尾鋪上一塊厚厚嘅
夫妻肺片

其實和菜戴帽就係一堆肉絲、蔬菜絲、粉絲炒成一碟,最尾鋪上一塊厚厚嘅芺蓉蛋,好似頂帽咁樣冚住雜菜,和菜戴帽個名就係咁嚟~講返老北京嘅和菜戴帽,老實講我唔算太滿意。雜菜嘅部分炒得唔係好甘香,而好食嘅和菜戴帽係會食到好重香油味同埋鑊氣味~不過老北京嘅和菜戴帽就好足料,大大盤!
薄餅方面,其實我覺得佢更似包片皮鴨嘅薄餅,但其實包和菜戴帽同埋包片包鴨所用嘅薄餅係唔同,前者係厚厚嘅一大片,並且用烤爐烤到有啲位置焦脆,薄餅表面又有殘餘嘅麵粉咁樣~而老北京嘅薄餅太過薄身又細塊,而且唔係好煙韌,所以整體嚟講我覺得還好~
和菜戴帽

甜品方面我嗌咗拔絲香蕉,呢個係我每次去食京菜必嗌嘅甜品!賣相非常吸引,金黃酥脆嘅香蕉上面有一大塊用麥芽糖拉成絲,再用芝麻點綴而成嘅可食用靚靚裝飾!香蕉嘅外皮好酥脆,入口一咬真係有咔嚓一聲!香蕉肉亦都好熱好軟,係真正嘅外脆內軟!老北京嘅拔絲香蕉唔算過份嘅甜,我覺得係恰到好處,所以食多幾嚿都仲未甜到乸喉!十分出色!
拔絲香蕉

今次去老北京真係滿足到連日想食官府菜嘅慾望~等我之後再發掘多啲香港唔同嘅京菜小店先!
2021-07-26
Type of Meal