西班牙🇪🇸係我同閨蜜最想去既國家。但暫時仲未有機會飛一趟去見識下,所以每次約大家食飯,多數都會去試不同的西班牙餐廳😁 今晚我地book 左依間銅鑼灣人氣頗高的德國|西班牙菜餐廳。餐廳裝潢帶歐州風格、紅磚牆頗有特式,環境燈光情調,令人一出lift ,就仿如置身外國般及有一種relax 的感覺。雖然是平日星期一,但十分爆場,可見其人氣呢。-我們點了好幾款食物🌟自家製蟹餅伴蕃茄莎莎 $98金黃色的蟹餅外皮酥脆香口。最特別的是加了滑溜薯蓉。入口濕潤有啖啖蟹肉,味香濃,令人回味。-🌟西班牙24個月黑毛豬火腿配蜜瓜 $128柔軟鹹鮮既Parma ham 配上鮮甜多汁既蜜瓜,perfect match 👏🏻。好鍾意Parma Ham 鹹中帶香,一片又一片薄而透光又充滿油香!正!👍🏼-🌟小型德國香腸拼盤 $168好喜歡吃德國腸,個拼盤有紐倫堡豬肉腸、脆皮芝士腸及香草肉腸。最愛脆皮芝士腸,外型修長,色澤似中式臘腸,口感硬實,味道濃郁鹹香,開胃刺激食慾,伴酒一流。另外兩款口味也是不錯的,相對芝士腸,它們質感較軟綿及多汁呢。-🌟西班牙式烤乳豬 $228乳豬原汁原味烤得香脆,外皮連住一層薄薄脂肪。咀嚼中帶點骨

我們點了好幾款食物
🌟自家製蟹餅伴蕃茄莎莎 $98

🌟西班牙24個月黑毛豬火腿配蜜瓜 $128

🌟小型德國香腸拼盤 $168

🌟西班牙式烤乳豬 $228

乳豬原汁原味烤得香脆,外皮連住一層薄薄脂肪。咀嚼中帶點骨膠原煙韌既口感,亦帶點脂肪香;肉質鮮嫩鬆化。配菜還有酸菜及炸至乾身的薯絲。
史耐德有機小麥啤 $68
Hoegaarden $78