2018-01-24
金記天文台又話下星期再次轉凍,近近地約咗朋友行APM,買返件薄羽絨預下寒。行完街街想醫肚,間間食肆都九萬幾人係度等,點知我哋行入小小就發現咗一間餐廳叫金記冰室。雖然全部坐位都一樣坐滿,但好快好快又有返位,因此等候時間不耐,好快就攞到位食飯。金記冰室,原來已經在香港有五十年歷史了,老鋪原來位於筲箕灣,可惜已經結業,不過西環店一樣好有特色,燈光非常光猛,有機會要去食下。鮮蝦白汁炒意粉,鮮蝦有4-5隻,蝦肉彈牙及爽滑,白汁多數用奶油湯加鮮奶製造,啲汁有奶味之餘又creamy,好好味。汁面仲有小小黑椒粒,胡椒粒,蘑菇片,令到意粉添加了點點野味及鮮菇味。推介指數:7/10焗豬扒飯,係呢度嘅皇牌,除豬扒大大塊外,有蕃茄醬,鮮蕃茄,雞蛋及蔬菜,用料均衡,不多不少。令到整個熱辣辣嘅豬扒飯好好味。推介指數:8/10例湯,青紅蘿白湯,味清甜,老火湯味。推介指數:7.5/10羅宋湯,蔬菜多,酸味重,帶少少咸味。推介指數:7/10蛋白杏仁茶,滋補潤喉,熱飲最佳。推介指數:8/10紫薯特飲,甜薯味,潤喉,熱飲嚟的,不過有cream係頂好搞笑。推介指數:8/10海鹽炒什菜,食蔬菜必選,多款鮮蔬菜,煮法簡單但是最好
推介指數:7/10
推介指數:8/10
例湯,青紅蘿白湯,味清甜,老火湯味。
推介指數:7.5/10
羅宋湯,蔬菜多,酸味重,帶少少咸味。
推介指數:7/10
蛋白杏仁茶,滋補潤喉,熱飲最佳。
推介指數:8/10
海鹽炒什菜,食蔬菜必選,多款鮮蔬菜,煮法簡單但是最好的。
推介指數:8/10
跟餐小食,沙律,沙律醬加水果加粟米粒,好味。
推介指數:7.5/10
跟餐小食,鮮炸雞粒。
推介指數:6.5/10
特飲,熱飲