2023-06-21
🫶🏻呢間位處尖沙咀既日式火鍋,以 A5 黑樺和牛及海鮮火鍋放題作賣點。餐廳以簡約木系風格裝修,環境舒適,窗口卡位可望尖沙咀大街景況。👅 黑樺牧場和牛火鍋放題 ( $ 438 )入場點左一個和牛火鍋放題套餐,有多達 7 款湯底可選,今次揀左黑松露野生竹笙松茸菌鍋,正正係因為見到圖示有不少補身配料 😋 湯底的確有濃烈既藥膳味,黑松露味明顯,好正 💓💓入座附送黑樺牧場精選層架,上層係兩款和牛、中層五花腩,底層魚子及黑松露墨魚滑。另外亦送北海道大元貝牡蠣海鮮拼盤、鬼馬油炸鬼及麻辣拼盤,坐低無耐職員話廚房整多左啲海鮮螺湯,Offer 埋比我地食,未開爐已經食唔停 🤣餐廳 Offer 既熟食,包括湯飲、鬼馬油炸鬼及麻辣拼盤,每樣都不錯,螺頭湯竹料,估唔到日系餐廳都出到咁入味既中式湯,麻辣拼盤川味十足,預想不到既地道 🫣 至於海鮮拼盤就件件蠔同蝦都咁大份,焗十分鐘就食得 🫰🏻重頭戲當然係 A5 和牛,只怪前期食太多野,搞到今餐淨係每款和牛試得一碟,十分遺憾🥹 點左一枱和牛,可見和牛上雪花散佈得好靚,食落去都係同樣柔軟,但不同部位係牛味既濃淡上會展現出些許分別。個人最喜歡玉子後腰肉及千本筋,前者溝均玉
👅 黑樺牧場和牛火鍋放題 ( $ 438 )
重頭戲當然係 A5 和牛,只怪前期食太多野,搞到今餐淨係每款和牛試得一碟,十分遺憾🥹 點左一枱和牛,可見和牛上雪花散佈得好靚,食落去都係同樣柔軟,但不同部位係牛味既濃淡上會展現出些許分別。個人最喜歡玉子後腰肉及千本筋,前者溝均玉子後口感更嫩滑,後者就牛味較濃 ❤️🔥
配料同樣不少,今次齋點左唐生菜就夠了 🥬 始終湯底入面有不少蟲草花及菇,淥左既蔬菜好重湯式底既松草味, I LIKE IT~! 🥳
餐廳有自助水吧比客人湛沙冰飲,又有雪櫃放汽水、唔同款式既樽裝茶及雪糕,應有盡有,無限任拎 🤩👍🏻
▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️
黑樺牛 (尖沙咀)
📍尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓1樓