2020-06-18
御勝牛 #何文田 #黃店💛❗️$90有找隱世和牛丼 唔食真係走寶❗️喺何文田勝利道,除咗有超多寵物店,原來仲隱藏咗呢間平價高質和牛丼🤩所有牛肉都係由日本直送,用上當時最肥美嘅部位🥩最平嘅和牛三文治$42就已經有交易,連和牛丼都唔使$90!餐廳細細,只係容納到6至8個人左右🙈餐牌簡單,主力售賣和牛、豚肉同埋雞肉丼,選擇雖少,但體現出貴精不貴多嘅道理💖即使咁平,所有丼飯都會跟上一碗麵豉湯,內裏有少許豆腐昆布。另外,提醒大家原來所有款式都可以轉烏冬或者蕎麥面㗎!御勝牛和牛🍛$88將和牛切成一粒粒煎炒,更容易掌握牛肉嘅生熟程度,所以每一粒牛肉都好淋,牛味濃郁,而且油香滿分,成個口都非常甘香💯(係有少少肥)。用上珍珠米,粒粒分明(少許偏硬),撈埋日本香住縣嘅黑蒜醬油同埋少許芝麻,味道的確唔錯😋! 味道: 4.5/5性價比: 4.8/5葡萄豬扒拼照燒雞丼🐷🐔$88難得嚟到梗係試埋佢哋嘅豬扒同埋雞扒,所以揀咗呢個雙拼飯‼️豬扒係來自宮崎縣飼養嘅葡萄豬,呢啲豬非常矜貴,要用到釀葡萄酒嘅葡萄皮餵飼,豬肉感覺較為瘦,口感實在🙈相比之下我更加喜歡佢嘅照燒雞,冇諗過都係一粒粒,仲要每一粒都超滑,帶有少許雞皮同埋油脂
❗️$90有找隱世和牛丼 唔食真係走寶❗️
御勝牛和牛🍛$88
味道: 4.5/5
性價比: 4.8/5
葡萄豬扒拼照燒雞丼🐷🐔$88
難得嚟到梗係試埋佢哋嘅豬扒同埋雞扒,所以揀咗呢個雙拼飯‼️豬扒係來自宮崎縣飼養嘅葡萄豬,呢啲豬非常矜貴,要用到釀葡萄酒嘅葡萄皮餵飼,豬肉感覺較為瘦,口感實在🙈相比之下我更加喜歡佢嘅照燒雞,冇諗過都係一粒粒,仲要每一粒都超滑,帶有少許雞皮同埋油脂,非常之香😭!
味道: 4.4/5
性價比: 4.6/5
總括來講呢一間餐廳嘅性價比真係好高💥用上高質嘅食材、簡單而精準嘅烹調手法,肉質嘅油香充斥着個口,特別推介佢嘅牛肉同埋雞肉,值得一試👍🏻👍🏻👍🏻!
御勝牛和牛
御勝牛和牛