高空中晚餐,享受無與倫比的璀璨夜景🌃近排工作太忙,靜靜地食餐飯既時間都冇,一路食飯盒工作真係好心累。難得星期五晚朋友搞左個飯局,當然要join啦。揀左位於金融中心ICC的 sky dining 101/F❤️去到lift lobby 已經感受到個種氣派。金碧輝煌的走廊,搭埋白金升級機,一瞬間就到101樓,仲有少少耳鳴添😂轉個彎就見到目的地, 龍璽酒家🐲第一印象超好😍無敵景觀,見到對岸閃閃生輝的大廈。呢個樓景冇得頂呀!最特別係,連洗手間廁格內都可以望到海景😜不過唔洗擔心,出面望唔到入黎架。我地試左最新推出的菜式,配埋wine pairing更加出色😍前菜四小碟,建議由最清淡食到濃味呀冷翠玉玲瓏,藕片清新爽脆。另外係龍鬚帶子球,水晶金玫瑰同黑松露野菌素腐卷。蟲草花燉鷓鴣湯:湯好飲👍為左保持湯的温度,餐廳用蠟燭熱住。一飲就知道燉出來的😋比起街邊滾兩滾加味精差天共地呀。用料十足,大大塊花膠,加埋海參👍牡丹蝦老虎班一啖滑溜魚肉,一啖紅酒,好享受😊黑毛豬一字骨勁長一字骨,聞到陣香味都流曬口水🤭肉質燒烤時吸收曬醬汁,味道濃郁,胡椒粒調味令佢更加香氣噴鼻😋侍應幫我地切開一件件,仲加埋沙律菜,清爽去油膩感
高空中晚餐,享受無與倫比的璀璨夜景🌃

前菜四小碟,建議由最清淡食到濃味呀

蟲草花燉鷓鴣湯:

牡丹蝦

老虎班
一啖滑溜魚肉,一啖紅酒,好享受😊

黑毛豬一字骨
勁長一字骨,聞到陣香味都流曬口水🤭肉質燒烤時吸收曬醬汁,味道濃郁,胡椒粒調味令佢更加香氣噴鼻😋侍應幫我地切開一件件,仲加埋沙律菜,清爽去油膩感。

濃湯浸芥菜
本身對芥菜冇乜好感,之前食過一d好苦🤔今次試呢碟,芥菜入口甘甘地,連埋奶白色濃湯同金華火腿的鹹香👍記得飲埋碗湯😉

A5和牛粒炒飯
炒飯最緊要飯粒 粒粒分明。呢碟和牛炒飯輕鬆做到要求😋A5和牛 牛肉味香,嫩而不韌🐮

陳皮桃膠燉富士蘋果
平時食開燉雪梨,燉蘋果都係第一次見🍎估唔到咁有新意諗到用🍎😆 蘋果比雪梨咬落更加厚肉👍仲有滋補養顏功效的桃膠食完叮一聲覺得自己靚左👸

第一次飲咁多酒🤭飲完仲要返屋企通宵ot,諗起都興奮😂由右至左介紹下,JANI kindzmarauli ceramic 2012🍷, Parawa 2010 garden of Josephine Premium Reserve Syrah🍷, BINEKHI kisi of Qvevri 2012🍷, Lincoln estate 2017 bluefin the peninsulas merlot🍷

太多款酒,講一講比較令我印象深刻的幾款吧。第一款格魯吉亞紅酒。格魯吉亞作為最古老的釀酒國家,酒樽都特別過人,使用陶土樽。外型係咪好特別呢?😉聽講呢款酒樽有好多細孔,令空氣可以慢慢進入,令紅酒更加醇厚。

第二款amber wine💎紅寶石的顏色😍透過燈光映射的光澤非常美麗💗

成餐飯我既最愛就係呢杯BINEKHI cherry 2010🍒liquer甜酒非常易入口,不過女仔小心太好飲而醉喔😜幾個friend飲落感覺都唔同,我就覺得似肉桂味❤️甜酒都有二十幾度,雖然好啱我口味,不過都係淺嘗三四啖適可而止好了🥰

非常愉快的晚上~🍷🌃
Type of Meal