2021-01-12
聽講荃灣都開咗叫古今二嘅日本餐廳,之前朋友都係觀塘試過,環境光猛,價格合理,款式又多話值得一試。主打串燒、創意卷物、熱食等等。火山呢個卷物上再有沙律醬,裏面包着帶子同青瓜,再加上牛油果🥑,食落好特別,感覺好清新。上面仲有滿滿嘅蟹子同蟹柳絲。試過咁多日本餐廳,第一次咁有驚喜👍🏻👍🏻炭燒雞泡魚乾一上枱以為佢會好硬,點知佢已經燒到脆卜卜,好似食緊薯片❤️完全係新嘗試。再配上沙律醬,做開胃菜簡直係一流。蒲燒鰻魚蛋包飯朋友話想試鰻魚飯,開頭以為平平無奇,好似一般嘅急凍鰻魚咁。點知食落鰻魚爽彈,超級新鮮,冇話肉質好林個款。再加上滑嫩嘅蛋配上鰻魚汁,可以話有驚喜🤗值得推介俾大家。櫻花蝦燒茄子個茄子嘅份量唔係講笑,估唔到咁大份,睇圖都見到手板咁長,而且佢整到好林好香口,上面更少有地咁配上櫻花蝦🦐🦐🦐口感好特別,鹹鹹地鮮味十足❣️豬頸肉串燒豬頸肉已經醃製完再烤,用醬油燒得好入味,而且切到一口就可以食到,簡單得來又有風味。南瓜沙律用上甜度十足嘅日本南瓜,再配上少少杏仁碎,火箭菜等新鮮沙律食材,估唔到會咁夾,而且佢個醬汁都調得好適中,超開胃。呢間古今二,估佢唔到,以為普通日本菜,午市來講呢個質素價錢絕對有回頭下
火山
炭燒雞泡魚乾
蒲燒鰻魚蛋包飯
櫻花蝦燒茄子
豬頸肉串燒
南瓜沙律
呢間古今二,估佢唔到,以為普通日本菜,午市來講呢個質素價錢絕對有回頭下次再食,荃灣來講亦十分高質😋😋