2020-09-05
將軍澳區食野認真貴,豪宅區真係豪宅區,可惜呢區嘅餐廳大多都係貴得嚟做唔到同等價錢嘅質素,至少呢個係小編嘅感覺。「RISE Kitchen」branding做得幾靚,裝修佈置格局開揚加上樓底高,座位間隔留有足夠空間,係坐得幾舒服嘅。午餐嚟到睇睇set lunch只有三個選擇,沙律、飯、意粉各一,要加一不包飲品,選擇及性價比絕對難稱得上吸引。餐湯 - 粟米湯••••••好難頂!稀得嚟好水,又淡味,淨係落左啲黑椒粒,想點?栗米粒大部分得層皮,罐頭粟米都做到原粒啦👎🏻 真係餐記粟米斑塊啲芡汁都好過呢碗湯😐。蝦肉野菌蘆荀蒜香欖油意粉($139)••••••蝦肉大隻幾爽👍🏻 蘆荀蕃茄仔幾甜,意粉硬度適中,芝士粉有啲畫蛇添足,覺得同炒意粉唔係好夾。日式大和豬肉眼扒飯($169)••••••OK,唔知點解同意粉啲料咁似?又係野菌,又係蘆荀🤔一物幾用夠哂方便(?)😂豬扒煎得微焦好香,幾有肉汁,唔乾唔柴,上面有最愛的黑松露醬👍🏻jeng!!飯係意大利米,硬中帶稔,醬汁有點似燒汁,呢個飯唔錯,但唔值$169。黑松露薯條($59)••••••同預期有落差,以為係黑松露沙律醬。出嚟係黑松露油+芝士醬,兩者明顯比
餐湯 - 粟米湯
••••••
蝦肉野菌蘆荀蒜香欖油意粉($139)
••••••
日式大和豬肉眼扒飯($169)
••••••
黑松露薯條($59)
••••••
同預期有落差,以為係黑松露沙律醬。出嚟係黑松露油+芝士醬,兩者明顯比唔夠,得正中間有醬,灑得唔均勻,無醬嘅半碟變左普通炸薯條😕。
凍朱古力(+$25)
••••••
無特別,普通味道,無意見。飲珍奶好似值啲🤡。