2019-10-15
爸爸聽同事講,哩幾日稻香做緊帝王蟹優惠,平時$168/斤嘅帝王蟹,依家$138/斤,襯今日最後一日黎同婆婆一齊試下。晏就打電話黎問,六點開始入座,先到先得,冇得book位,店員都建議大家早d黎排隊。果然超級多人,放工衝去都已經好多人,好在媽媽早d同婆婆到。一坐低就攞飛去揀蟹,魚缸隔離排住長龍,每一台限食一隻,睇黎大家都係為左隻蟹黎。蒸蟹需要大概20分鐘,蟹長有手臂咁長,6隻蟹腳都非常飽滿,每人一隻自己剪成超大蟹柳,舔醋食又另一番風味。望望周圍嘅蟹,大家都冇好多膏,我地好似中獎咁,隻蟹竟然超多膏!多到可以用羹食!蟹肉點落蟹膏度再食,不得了!除左蟹之外,我地仲叫左糯米飯,熱辣辣,花生仲好脆,糯米軟熟,整體唔錯。燒味拼盤有叉燒、燒鵝、雞、木耳、薑。魚香花膠茄子都唔錯,花膠有5-6小塊,都幾入味。婆婆食得開心,好滿足!
阿拉斯加帝王蟹 (5斤)
蟹膏
超大蟹蓋