2025-05-06
人氣火鍋放題「牛品台式火鍋」第二分店登陸了銅鑼灣, 為港島區又增添一間火鍋放題任飲任食新選擇, 入座起計120分鐘任飲任食, 絕對滿足到「吃到飽」。經OpenRice預訂, 晚市可享85折, 更加抵食!!!餐廳供應數款價錢套餐選擇, 今晚揀咗呢款「牛御品吃到飽套餐」一共提供十款湯底選擇, 我地揀咗沙茶海鮮鍋, 上檯時慢慢滾起, 沙茶味極為濃郁, 材料豐富又足料, 湯底中有蝦、蜆、青口等…色香味俱全。食物方面肉類、海鮮、多款台式小食、台式飲品等經QR code自行落單, 至於飲品、丸類、蔬菜類、台式炸物、少量熟食、麵食、甜品設自助區。 我地所選嘅套餐, 每位可享限定一隻鮑魚、春陽茶事一杯, 鮑魚彈滑; 至於春陽茶事系列原本為額外付費飲品, 我揀咗其中一款桂花鮮奶, 口感香滑, 味道清香。至於套餐所包嘅肉類選擇都幾多, 每款肉都新鮮, 色澤嫩紅, 表面沒有雪氣澳洲M9和牛肩押肉: 牛脂分佈集中, 肉味濃郁牛舌心托: 薄切稍為焯幾秒食得, 盡量避免了韌嘅口感。海鮮: 黑魚片: 有驚喜, 魚質超滑, 有如坊間食嘅酸菜魚, 而且無骨啖啖肉, 食得滿足。蝦: 雖然唔係肥美嘅虎蝦, 叫做正常水準。
澳洲M9和牛肩押肉: 牛脂分佈集中, 肉味濃郁
牛舌心托: 薄切稍為焯幾秒食得, 盡量避免了韌嘅口感。
墨魚仔: 口感爽彈
麻辣鴨血: 口感彈滑, 麻辣味於口中慢慢滲透著, 過癮。
椒鹽蝦: 蝦爽彈, 配上了炸蒜, 多一點香口。
炸花枝丸: 外層微脆, 幾中意夾集有少少花枝粒, 爽彈有層次。
椒鹽粟米: 粟米多汁, 加上椒鹽炒過, 鹹鹹地, 惹味!
烤椒皮蛋豆腐: 豆腐好滑, 正常水準, 配搭好難係伏。
台灣墨魚仔: 墨魚仔爽彈, 加咗少少燒汁令味道更提升。
包括有綿綿冰、多款芋圓配料、生果、豆腐花同埋四種Haagen-Dazs雪糕。