2015-04-16
到灣仔找舊同事吃飯,想找個好環境些的地方, 佢話依家現在灣仔度食午飯都好多人又好貴,行左幾間食西餐同pizza 都過150蚊, 得一個鐘食 lunch唔想洗甘多錢, 於是佢提議食台灣麵, 果度唔洗等位。我心諗台灣麵貴極有限, 我又中意食麵, 就答應試下真係唔洗等位入到去, 店面好清新, 好舒服。客人都係較成熟, 講野好細聲。一打開 menu 就眼都突埋-最基本的肉絲麵, 菜湯麵之類要100蚊碗!如果食有特色既豬脚麵,担担麵, 牛肉炖麵之类就150! 贵到嘔!最終唯有係100蚊內選擇個最有餸既麵--朋友叫左酸菜肉絲麵我就嫩雞菜麵個湯底無咩雞味, 口淡淡而無特色,唔知点解貴過 japanese 拉麵打開枱上配料,發現有酸菜任加。。而果酸菜係同朋友特登叫既酸菜肉絲麵既料係一樣既!! 真係陰公整體上唔值甘貴,味道普通地方又偏。無理由收甘貴, 可能我地呢打工仔消費100蚊就甘大期待, 唔係佢的 target客, 但本人下次一定唔會再黎。
酸菜肉絲麵
嫩雞菜麵