2023-08-27
最近厚福街開左間小食店,首先最吸引我既係店名【餓媽家姐】🤣唔止店名有gimmick, 食物質素都有返咁上下,而且食得出好用心製作🧡小店係主打港日系創新小食,由中、西、酒店、茶餐廳既專業廚師主理🧑🏻🍳👨🏻🍳🐷🍔芝士菠蘿黑毛豬漢堡 $64100%手打純優質黑毛豬🌟唔好以為小食店既漢堡會用行貨,呢個漢堡媲美Burger專門店,用黑毛豬製作既漢堡扒食落肉味豐富,煎香後更覺肉汁飽滿🐷而且厚度絕對冇渣流灘,夾埋其他配料真係冇可能一啖食到😂漢堡用料十足,有2大塊蕃茄🍅青瓜、半溶芝士🧀生菜🥬,仲有另一主角-菠蘿🍍廚師將菠蘿片烤得微焦,格外香甜,菠蘿再跟漢堡扒同時食更可以一解油膩感👍🏻(個人覺得更可愛既地方係呢個漢堡exactly係emoji🍔咁既樣😂)🥟日式炸餃子 & 汽水+$22Burger套餐可以加$20-25不等揀唔同既小食配飲品,傳統既薯條、沙律至創新既炸燒賣、炸薯餅或者炸魷魚鬚等等都可以揀今次揀左炸餃子🥟,正常質素,新鮮熱辣食幾好味😋🦀蟹肉忌廉薯餅(4件)$34忌廉餡料軟滑,外層炸得香脆冇過火,外脆內軟,好滋味,有成4件都幾抵😂見到好多人叫炒腸粉勁想試🤤廚師即炒好有鑊氣🔥我覺得呢間除咗可
芝士菠蘿黑毛豬漢堡
🐷🍔芝士菠蘿黑毛豬漢堡 $64
🥟日式炸餃子 & 汽水+$22
今次揀左炸餃子🥟,正常質素,新鮮熱辣食幾好味😋
🦀蟹肉忌廉薯餅(4件)$34
見到好多人叫炒腸粉勁想試🤤廚師即炒好有鑊氣🔥我覺得呢間除咗可以正正經經買Burger/炒腸粉/Salad做lunch或dinner之外,約開朋友仔上party room/ 屋企gathering 可以瘋狂買佢地既炸物系列😍款款即炸勁好食,而且價錢又唔貴😆