2019-06-02 99 views
那日去林村 兜個圈 , 行過大運 , 發覺原來廟和公廁後面, 有間世外桃源般的餐廳 ,林村荷華庭園景餐廳 ,未入去先感覺到鳥語花香, 門口有淙淙流水聲, 原來係一個大錦鯉池。 進到去迎面而來的是戶外露天茶座, 也有一個個草屋似的包廂, 有冷氣之餘也可以容納十多個人一起聚餐, 有私隱度也可以接觸大自然,設計很不錯呢。我們選擇了坐在室內大廳, 假日中午時分來到, 又有午市套餐可以選擇, 而且價錢也不算貴,是日叫了兩個主菜,分別是鵝肝醬焗豬扒飯燒豬肋骨午市套餐可揀前菜或湯, 湯是蕃茄 雜菜湯, 而另外一道前菜是西班牙火腿配蜜瓜。蕃茄雜菜湯配蒜蓉多士, 湯頭濃郁, 甜甜酸酸十分開胃。 多士即叫即烘, 滿滿的蒜蓉香氣。西班牙火腿配蜜瓜好重肉味, 柔軟鹹鮮, 油香滿溢-主菜來了,鵝肝醬焗豬扒飯焗豬扒飯以鵝肝醬代替平時的番茄汁, 鵝肝醬味道濃郁,香氣滿溢,加上有炒個底的飯 , 齋食飯已經好好食 。再者豬扒大大件, 厚肉得嚟多汁,唔會太鞋,比我 想像中好食。-燒豬肋骨燒豬肋骨 肉質軟腍鬆軟,又滑又嫩,-配上美味的獨門燒醬汁,食到10隻手指都啜晒先夠喉。

進到去迎面而來的是戶外露天茶座, 也有一個個草屋似的包廂,

是日叫了兩個主菜,
分別是
蕃茄 雜菜湯

蕃茄雜菜湯配蒜蓉多士, 湯頭濃郁, 甜甜酸酸十分開胃。
蕃茄 雜菜湯

多士即叫即烘, 滿滿的蒜蓉香氣。
蕃茄 雜菜湯

西班牙火腿配蜜瓜好重肉味, 柔軟鹹鮮, 油香滿溢

主菜來了,

鵝肝醬焗豬扒飯

加上有炒個底的飯 , 齋食飯已經好好食 。

燒豬肋骨

燒豬肋骨 肉質軟腍鬆軟,又滑又嫩,
燒豬肋骨

配上美味的獨門燒醬汁,食到10隻手指都啜晒先夠喉。