2009-01-03
我同男朋友, 08年除夕晚去左魚一丁, 慶祝2008年既過去。原本book左8點半, 但我地早到左成半個鐘, 本來以為要等人賣單先有得入, 點知原來已經留左位, 真係好過好多食飯既地方, book左都仲要等餐死。叫左一個8 款刺身, 加一個芝士免治雞, 同蓮藕墨魚餅。甜品係芝麻雪糕同紅豆芝士蛋糕8 款刺身包括三文魚, 吞拿魚, 甜蝦, 帶子, 鯖魚, 油甘魚, 章紅魚, 左口魚邊, 每款4件。樣樣都好新鮮, 最好食係帶子, 鮮甜到不得了, 好食過板長多多聲! 第二我覺得最好味係鯖魚, 好有魚味, 魚味濃而且o係個口好耐都唔散, 但一D都唔腥, 因為我本身就好怕腥, 但呢個鯖魚刺身真係好神奇。第三鐘意既係左口魚邊, 未o係第2度見過, 食落爽口, 味道好特別, 我都幾鐘意。 其他魚生都好新鮮, 三文魚好甜, 最可惜係吞拿魚好凍, 好似未溶晒雪咁……芝士免治雞肉, 一切開流左好多蛋黃出黎, 成個汁既味道就濃厚左好多, 而雞肉好滑, 有少少爽口, 同個汁既味好夾。蓮藕墨魚餅, 呢個係用墨魚餅包住蓮藕, 口感外軟內爽, 味道都幾好, 墨魚餅好彈牙, 應該用新鮮墨魚整既, 無咩溝粉, 呢個係重點
蓮藕墨魚餅, 呢個係用墨魚餅包住蓮藕, 口感外軟內爽, 味道都幾好, 墨魚餅好彈牙, 應該用新鮮墨魚整既, 無咩溝粉, 呢個係重點。
至於甜品, 芝麻雪糕係佢地自己整, 好多芝麻, 仲有少少杏仁, 好香果仁既味道。至於紅豆芝士蛋糕就反而一般左D, 雪到好硬, 味道好淡, 無咩芝士味。不過都唔係唔好食既, 不過相比之前既好, 呢個就爭D。
服務都OK啦, 都會自動加水。坐得舒服係真既, 我地2個人佢俾左4人檯。