2006-05-30
通常在飯局上我不是寡言者,但是晚例外,因為朋友找了我出來傾訴她那曲折的感情生活。兩杯下肚,她便如留聲機般自行播放,我只須要作出基本的回應,及需要少少少少的意見便行,可以專心吃東西,影食物相,同睇隔離檯的女仔,好不輕鬆。來這裡,純粹想找一處地方喝喝啤酒,又可以吃點東西。七時來到,這裡地方都不錯,幾溫暖及舒適。除了我們二人,場內清一色是洋人洋女,坐在窗邊的二人檯,冷氣不太足,人又多,其實有點熱。這裡有開冷氣,但不太夠力,又因為多人吸煙,窗也開了幾扇的。熱,就唯有飲飲生啤先,生啤選擇得嘉士伯或Warsteiner,樽啤選擇會多一點,來得吃德國菜,當然要選Warsteiner。泡沫幼滑,麥味夠香,飲落都幾爽,都不錯,直落清一杯至開始點菜。兩個人都係求其點,除了炸豬手,另外叫了瑞士沙律及烤豬肉腸,都是用來下酒而已。先來幾片麥包,相當之行貨,不吃也不是損失。瑞士沙律同烤肉腸拍住上檯,大大碟的,搞到張二人檯都唔夠擺。瑞士沙律﹝Schweizer Wurstsalat﹞是瑞士Chevelet腸、芝士粒及蔬菜的組合,賣相幾好。Chevelet腸都幾好味,但亦夠份量,好在沙律汁酸酸甜甜的,配上生菜及蕃茄,
Chevelet腸都幾好味,但亦夠份量,好在沙律汁酸酸甜甜的,配上生菜及蕃茄,都不錯。芝士粒不算太鹹,吃多幾粒就膩膩地,始終不是鬼佬脾胃,也留下了一點點。不過雖然說是沙律,但作為主菜吃都可以;烤豬肉腸﹝Gegrillte Schweinsbratwurst﹞不是烤而是炸的,一大條用來下酒就最適合,味道都不錯,都有點點香草的味道,配上一大堆幼幼的炸薯條,至少夠飽肚,作為下酒食物當然無可無不可,吃落我都只覺得一般。
食完沙律及烤肉腸,再飲一杯Warsteiner,傾多兩咀,主角烤豬手是遲遲也未上場,追了幾次,都要等多廿分鐘有多至有得吃,是漏了單吧。豬手不算大隻,已在廚房切好了才拿出來,可以食得好企理。豬手也是炸而不是烤的,皮炸得卜卜脆,肉亦幾鹹香美味,都幾有水準。不過相比之下,又好像King Ludwig及Schnuurbart的比這裡好。伴碟的酸菜相當酸,反而幾接近當地口味,加埋烚薯仔及烚青豆角,又係唔好食都一定夠飽的。
兩位主理人睇晒全場,服務當然不能說很好,只能算是不差。
埋單四百六十幾蚊,飲飽食醉,都不算貴。淨係生啤都飲左成百幾蚊,一人四杯,都只係三十蚊一杯,以生啤計,都幾抵飲,難怪咁多鬼佬鬼妹來齋飲。
本想比個「OK面」,但德國菜在香港都係得果三幾間,俾番個「笑面」啦。
想看多一點相片,來這裡: