與朋友在紅磡本來是想吃日本壽司,但最後朋友堅持要來吃拉麵,因為他說「啟岸」這個地方很新很特別,所以就想過來看看並食碗拉麵,我都沒有太大期望,一試之下,原來就是之前在寶林店吃過的【鳴虎】,估唔到分店嘅質素都唔錯。【鳴虎】位於紅磡「啟岸」食街中的最前嘅一間店舖,都算有落地玻璃窗,並在門面掛起日式紙燈籠,滿滿日本風味街頭,遠看非常搶眼,同埋整體感覺好開揚,行過都會吸引了我的視線。呢度嘅沾麵、拉麵、飯類及小食一應俱全,但既然這家是拉麵專門店,當然首選吃拉麵啦!點了拉麵套餐:包括一款拉麵一款小食及一款飲品選了赤虎拉麵 :濃湯底、普通麵質小食:芝士魚條 飲品:ZERO再加購1款小食 $18 吉列廣島蠔兩隻.◼️赤虎拉麵同樣是豬骨湯,但加入了大量辣椒,湯底顏色呈鮮紅色,辛香味濃而辣度十足,而湯底鮮味與豬骨香濃互相陪襯,味玉的水準不錯,蛋黃半熟流心,顔色澄黃鮮艷,味道甘香。麵質良好,時間掌握得剛好,沒有過淋口感很好吃,而且份量俾不少拉麵店多。日式叉燒也很嫩,吸滿湯汁,整體來說是滿意。芝士魚條就相對地失色,因為過油吉列廣島蠔算是正常,味道原錯,但都是有一點過油。◼️另外一碗單點 博多黑蒜油拉麵 $88加了黑

點了拉麵套餐:包括一款拉麵一款小食及一款飲品
選了赤虎拉麵 :濃湯底、普通麵質
小食:芝士魚條
飲品:ZERO

再加購1款小食 $18 吉列廣島蠔兩隻
◼️赤虎拉麵

芝士魚條就相對地失色,因為過油

吉列廣島蠔算是正常,味道原錯,但都是有一點過油。

◼️另外一碗單點 博多黑蒜油拉麵 $88
加了黑蒜油的拉麵比一般拉麵多了一陣蒜油香。掛上黑蒜油的拉麵也更滑,麵條彈牙入味,吃一口麵條,再喝一口濃郁黑蒜油湯底,香濃惹味,齒頰留香。

半肥瘦叉燒經過灸燒之後更加焦香,溏心蛋做得很好,蛋黃完全係濃香又溏心,連湯一齊食真係夠晒濃。

整體來說以日本拉麵黎講價錢合理,因為「堅持」,堅持湯底定配料都係用有質素既貨源!湯底正,飲完都唔口渴,証明無添加味精!如果我是老闆看到食客把全部湯底喝光,那一份的滿足感是很大同體會好深的。當然物有所值這四字每人看法都不一樣。
Type of Meal
Dinner