新記雞粥呢個招牌一點都唔陌生,今次我地選擇左叫餸食飯,望住餐牌上各式各樣嘅家常小菜,個肚已經打緊鼓。加$17有白飯一碗同埋湯/飲品。今晚嘅湯係老黃瓜煲豬骨湯,另外點左杯凍豆漿;豆漿豆味幾濃亦唔會太甜。韮黃滑蛋炒蝦仁($69)大大隻嘅鮮蝦絕非急凍蝦,隻隻都爽口彈牙,而且份量一點都不吝嗇。椒鹽豬扒($56)炸得外層酥脆肉質依然軟淋,豬扒肉質係爽口嘅,唔會食落滿口鬆肉粉嘅感覺。以呢個價錢黎講,水準超班。椒絲腐乳炒通菜($65)通菜嫩口冇渣,炒得香口亦唔會好油膩,香濃腐乳醬汁配白飯食一流。最後點左兩款甜品,炸芝麻球同埋薑汁紅棗糕。芝麻球即叫即炸外脆內軟,內裏包着豆沙餡;紅棗糕薑味好濃,反而食唔出紅棗味。總括來講,呢度嘅小菜價錢合理而且碟碟都好有穫氣!

2020-03-12
$120 (Dinner)