2018-01-17 1001 views
一路聽聞華嫂冰室呢間店,但一直未有行動,因為的唔起心肝入元朗。雖然分店開到九龍,但總係有個念頭:既然有總店,點解唔去總店先!難得星期六唔賴床,孖住朋友踩入元朗總店,一於叫個菠蘿包試試。*環境 當日算係天朗氣清,等位嘅地方有凳坐住等,但如果落雨唔知道會點安排呢。村屋格局,典型「 上居下舖」,地下嗰層就是華嫂,感覺係family business,街坊鄰里一齊招呼你。*招牌菠蘿包食左就知不得了,華嫂名物正呀喂!菠蘿包脆脆,加埋牛油、雞蛋、蕃茄瞬間融化。未試之前覺得有啲fusion怪怪地,放入口即刻嚟料,配搭出奇地夾。鮮茄豬排雞翼通粉豬排唔好唔叫,食過菠蘿包要試埋醃得勁入味嘅豬排,仲有濃濃嘅蕃茄湯底。香煎豬排冬蔭公湯底繼續推薦豬排,煎到少少金黃,果然係香煎嘅朋友。話梅柑桔天氣凍拎住杯熱飲係溫暖啲嘅🍊*雖然等候時間會令人卻步,但華嫂有別於一般連鎖快餐店,有時食嘢食埋人情味㗎嘛。就好似當日華嫂同等緊位嘅人有講有笑,換轉係快餐廳就未必見到呢一幕情景。其實偶然離開高樓大廈,入元朗走下行下放下腳步都好寫意。

鮮茄豬排雞翼通粉
鮮茄豬排雞翼通粉

香煎豬排冬蔭公湯底
香煎豬排冬蔭公湯底
繼續推薦豬排,煎到少少金黃,果然係香煎嘅朋友。

話梅柑桔
話梅柑桔