2017-06-14
以前住hall成日喺紅磡同黃埔蒲~ 而家有左地鐵,, 又諗住去黃埔站玩返轉睇下有咩好西食~(因為友人seafood hang 話想食西式野喎原來喺黃埔站出,喺黃埔"村口"有條L 型街有好多食肆,,,多是小店賣小吃,, 泰國野港式茶記日本野等等,, 望晒成條街終於比我搵到一間喺街中間的西班牙野,, 好似幾CHILL 咁,,,,即管入去試下~店鋪地址就係它的名字『民泰47』(民泰街47號地鋪)個名唔係好西,, 但打棋號西班牙菜,,,食完先感受到fusion的innovative!在西班牙菜中,, 你一定會穩約找到中菜的親切感, 就如店名一樣!有晒酒吧枱以為有酒飲~ 一問之下waiter 妹妹話7月先拎到酒牌,, 但可以比我地外來酒料~~ 結果即刻開返支紅酒chill一chill 啦~ 叫左幾樣野,, 以呢個價錢黎講算係質素唔錯同份量夠大喇~食西班牙野大家一定諗起tapas!!懶人唔想諗,, 可以叫這個3-4人份量的【Tapas Omakase】即廚師幫你發板,,,有4款TAPAS,,,香蒜牛油炒蘑菇,FISH & CHIPS 嘅FISH加脆紫菜碎喺面 ,,,,有啲似落左紫菜粉的麥叔牌SHA
而家有左地鐵,, 又諗住去黃埔站玩返轉睇下有咩好西食~
(因為友人seafood hang 話想食西式野喎
原來喺黃埔站出,喺黃埔"村口"有條L 型街有好多食肆,,,
好似幾CHILL 咁,,,,即管入去試下~
店鋪地址就係它的名字『民泰47』(民泰街47號地鋪)
叫左幾樣野,, 以呢個價錢黎講算係質素唔錯同份量夠大喇~
Tapas Omakases
即廚師幫你發板,,,有4款TAPAS,,,
香蒜牛油炒蘑菇,
FISH & CHIPS 嘅FISH加脆紫菜碎喺面 ,,,,有啲似落左紫菜粉的麥叔牌SHAKE SHAKE 薯條;;
火腿薯仔蛋餅;;; 有少少想起台feel 的早餐蛋餅 &
木魚香煎西班牙青椒~ 食落有啲似日本的秋葵的味道~~
我個人倒欣賞這兩素菜(較味淡) + 兩肉類(較濃味)的TAPAS PLATTER 配搭~~
這個幾個tapas 都把亞洲風情的食物味道溶和了西班牙試的造菜方式表現出來~~
民泰47招牌焗飯
熱愛澱粉質的中女當然要來個飯款~
叫了店裡的signature paella【民泰四七招牌鍋飯】
做法其實係似出晒名的西班牙海鮮炒飯,,, 但加入了本土的臘腸小片,,,風味又別有不同~~
好像在西班牙工作的廣東人,,吃出了點點中式fusion 味道~~幾特別!
但煮飯的汁可以略為減醎一點,原因是臘腸小片的加入已經有醎味出左黎~
焗西班牙乳豬
這個waiter妹妹力推的『焗西班牙乳豬』,,,
真係超級皮薄而脆!!! 乳豬仔味道剛好不太醎又超級juicy~~~
一個人一舊都夠晒皮!!
桂花烏龍Cream Brulee
女人好甜吃~~ 最欣賞這個貌似中式功夫茶presentation 的『桂花烏龍cream brulee』!!
食到個burlee 好有奶滑,但又唔會得個甜字,, 混有啖啖的茶香味!!! 好好味~~
食一口burlee 又配喝這旁邊的桂花烏龍,,,飯後一大享受~~
門面係咁架,,, 有夠情調夠relax,,
可以話係呢條街最岩同35知已朋友暢飲,,, 或者黎拍拖都唔會失禮的地方~~