2011-12-01 280 views
呢個星期一老友難得一聚,不得不紀錄一番,一行九日平日都好難將埋食個飯,我估呢個組合都有五六年未試過了﹗地點在太子荔枝角道的珠江酒家,老店格局,樓分兩層,麻甩佬味甚濃,地鋪位不多,我們被安排在上層﹗呢晚熱鬧又開心,高談闊論傾近況外,咩都試下﹗黃金墨魚,用既係大大片厚肉既墨魚塊切粒﹗睇落上色不深,不過吃下陣陣蛋黃香,墨魚新鮮厚肉有嚼勁,好味道﹗炒蠔爽,呢度既名菜﹗食落味道是蠔仔,以炸粉包住粒粒蠔仔再椒鹽炸香,炸得外脆內軟,與啤酒是無敵組合﹗及後再來多川辣的,辣辣地更形惹味﹗勝瓜蝴蝶腩,件件蝶腩均附著爽腩,既爽又濃牛香,兄弟們也說不錯﹗一向都不吃內臟,不過呢度推介的特別多。之後介紹好幾碟都無我份,評語是兄弟給的﹗豉油王鵝腸﹗用的是鮮腸,附著厚厚的肥膏,兄弟說是男人極品﹗山豬煲﹗山豬皮厚,咬下滿是膠質,肉味特別,與平日吃的豬肉不大相同﹗尖椒炒豬皮,兄弟話豬皮好似韌左o的,唔夠爽口﹗凍花甲,墊底是拍黃瓜,灑上辣汁,香口鮮味﹗不錯呢﹗蒜芯炒臘肉,蒜芯香甜爽脆,不過臘肉有朕化學味﹗鴨下巴,又無我份,佢地唔洗三分鐘就搶哂,好味程度可知一二﹗小炒王,唔夠乾身,食材種類亦不夠出面坊間的多,麻麻地﹗炒魚麵,

呢晚熱鬧又開心,高談闊論傾近況外,咩都試下﹗
黃金墨魚粒,好味
黃金墨魚,用既係大大片厚肉既墨魚塊切粒﹗
蠔爽,叫川辣的更惹味
炒蠔爽,呢度既名菜﹗
及後再來多川辣的,辣辣地更形惹味﹗
蝴蝶腩

一向都不吃內臟,不過呢度推介的特別多。
鵝腸新鮮的,肥美
之後介紹好幾碟都無我份,評語是兄弟給的﹗豉油王鵝腸﹗
用的是鮮腸,附著厚厚的肥膏,兄弟說是男人極品﹗
山豬煲,有特色
山豬煲﹗
山豬皮厚,咬下滿是膠質,肉味特別,與平日吃的豬肉不大相同﹗
炒豬皮
尖椒炒豬皮,兄弟話豬皮好似韌左o的,唔夠爽口﹗
涼拌花甲
凍花甲,墊底是拍黃瓜,灑上辣汁,香口鮮味﹗不錯呢﹗
蒜芯臘肉
蒜芯炒臘肉,蒜芯香甜爽脆,不過臘肉有朕化學味﹗
鴨下巴
鴨下巴,又無我份,佢地唔洗三分鐘就搶哂,好味程度可知一二﹗
小炒王唔夠乾身
小炒王,唔夠乾身,食材種類亦不夠出面坊間的多,麻麻地﹗
魚麵普通
炒魚麵,現成魚麵,簡單無咩特別﹗
川辣雞
川辣雞,未吃已聞到陣陣辣香,肉厚大件,乾身,唔錯﹗

最後呢個應該係豬潤,兄弟話味道只係一般,食左一半都唔錯就棄之......
整體來說食物好壞參半,可以一試,但未必樣樣如意﹗

最後飲天三十幾支啤酒,位位都係百五蚊,抵﹗

不過麻甩佬有樣好,呢度啤酒抵又唔見有控煙辦,心照,大家明架啦﹗
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Celebration
Anniversary