今日難得從銅鑼灣去中環食飯, 周圍都好多人, 點知有一間冇人排隊, 就入去啦, 先知係麥奀記.都唔多人, 兩個老侍應招呼一台, 因為我係第一次去食, 所以唔知佢地乜都冇. 佢地有牛雜, 我同事問有冇牛肺, 佢話冇, 唯有要碗雲吞粗麵, 佢話冇粗麵, 咁要雲吞麵, 我話要雲吞撈麵, 佢又話冇, 我話"huh", 冇!!! 咁佢先話有撈麵, 有雲吞, 不過分開叫就有, 合埋一齊就冇, 咁我唯有叫碟炸醬麵, 跟住問佢有冇油菜, 幾錢, 佢話"你自己睇啦, 係晒張紙度" 我都知, 不過我真係搵唔到嘛, 講比我聽要幾多時間, 所以我冇叫. 之後來了兩個外國人, 一坐下, 個侍應將台上的所有調味料推到我同事前面, 當個位冇人坐咁, 嘩....佢地兩個, 我地兩個, 咁...算唔算種族歧視?!!麵質黎講, 的確不錯, 好細碗, 好次食風咁, 所以要再去茶餐廳再食個午餐先夠飽. 不過冇下次!

都唔多人, 兩個老侍應招呼一台, 因為我係第一次去食, 所以唔知佢地乜都冇. 佢地有牛雜, 我同事問有冇牛肺, 佢話, 唯有要碗雲吞粗麵, 佢話冇粗麵, 咁要雲吞麵, 我話要雲吞撈麵, 佢又話, 我話"huh", 冇!!! 咁佢先話有撈麵, 有雲吞, 不過分開叫就有, 合埋一齊就冇, 咁我唯有叫碟炸醬麵, 跟住問佢有冇油菜, 幾錢, 佢話"你自己睇啦, 係晒張紙度" 我都知, 不過我真係搵唔到嘛, 講比我聽要幾多時間, 所以我冇叫. 之後來了兩個外國人, 一坐下, 個侍應將台上的所有調味料推到我同事前面, 當個位冇人坐咁, 嘩....佢地兩個, 我地兩個, 咁...算唔算種族歧視?!!
2009-04-24
$34 (Lunch)