2017-12-30 182 views
📍HongKong🇭🇰 #兔鰻二人午餐,但不算太飽肚🤭🤭🐟蒲燒鰻魚($128)▪️午市鰻魚丼嘅一小段鰻魚 點滿足到我😗叫左條即燒原條鰻🤤表面仲亮晶晶juicy汁燒。剪開大大五片,其實望落算幾厚,但食落肉質偏紮實,帶嚼勁個種。因為肉其實不厚,有一半係層皮😂脂肪位。-另一敗筆係醬汁嘅調味過咸,完全蓋過陣鰻魚味,有點令我懷疑係咪急凍鰻🙁有樣抵讚嘅地方,頭尾邊邊位燒得帶焦香,食落是脆口的😋💜紫芋金栗薯餅($45)▪️炸澱粉質😋紫薯🍠栗子🌰薯仔🥔真心正🤤薯餅嘅炸皮夠香脆!咬落不會太油膩😲我好怕炸物油淋淋😖紫薯蓉綿密不乾,有薯味🤤啖啖飽滿薯蓉,間中食到金栗粒粒,增加口感🖖🏾我覺得全晚最好食🙊🧀芝士燒天婦羅蟹腳卷($38)▪️天婦羅蟹腳炸皮不厚,口感保持到脆身,但蟹味不突出🦀表面芝士微微燒過,不是咸香芝士,帶點奶酪味。頂端有幾粒脆卜卜魚子🙂增加整體濕潤口感。-敗筆在於飯卷密度太高,有點粘度但不粒粒分明,吃下紮實比較乾。🐡炭火燒河豚干($58)▪️河豚干係我幾鐘意嘅一道日式小食前菜😆去親日本舖 有嘅必點。-其實份量唔多,而且剪得幾幼條🤔口感軟軟腍腍,味道甜甜地但偏咸左dd。蘸七味粉沙律醬帶點酸酸的更清新。🦀蟹
📍HongKong🇭🇰 #兔鰻
二人午餐,但不算太飽肚🤭🤭

🐟蒲燒鰻魚($128)
午市鰻魚丼嘅一小段鰻魚 點滿足到我😗
叫左條即燒原條鰻🤤表面仲亮晶晶juicy汁燒。

因為肉其實不厚,有一半係層皮😂脂肪位。

有樣抵讚嘅地方,頭尾邊邊位燒得帶焦香,食落是脆口的😋

💜紫芋金栗薯餅($45)
炸澱粉質😋紫薯🍠栗子🌰薯仔🥔真心正🤤
薯餅嘅炸皮夠香脆!咬落不會太油膩😲我好怕炸物油淋淋😖

紫薯蓉綿密不乾,有薯味🤤啖啖飽滿薯蓉,
間中食到金栗粒粒,增加口感🖖🏾
我覺得全晚最好食🙊

🧀芝士燒天婦羅蟹腳卷($38)
▪️
天婦羅蟹腳炸皮不厚,口感保持到脆身,但蟹味不突出🦀
表面芝士微微燒過,不是咸香芝士,帶點奶酪味。
頂端有幾粒脆卜卜魚子🙂增加整體濕潤口感。

🐡炭火燒河豚干($58)
河豚干係我幾鐘意嘅一道日式小食前菜😆
去親日本舖 有嘅必點。
其實份量唔多,而且剪得幾幼條🤔
口感軟軟腍腍,味道甜甜地但偏咸左dd。
蘸七味粉沙律醬帶點酸酸的更清新。

🦀蟹肉味噌甲羅燒($48)
海鮮之中除左貝類就最愛蟹🤩
這個是燒好拌均才上的,配上一小碗米飯和紫菜🍙
挖一小團味噌蟹肉蟹膏放在紫菜上,然後放一小口米飯,加上蟹籽,更添爽脆口感。
因為一般蟹肉蟹膏味噌調味都會偏咸,和淡味的暖暖米飯就最搭了😋

蟹膏味不算特別重,味噌調味略重 蓋過了鮮味,但吃下有一絲絲蟹肉,感覺很足。
表面燒到有點凝固,口感不像蟹膏creamy,有點像吃呑拿魚😲
但這個價位,其實都不能要求太多。

🐟蒜香牛油燒銀鱈魚($138)
▪️
最最喜歡吃魚,當中排得頭幾就係銀鱈魚😋依個價位對比其他食物,不算便宜但勝在即叫即燒。
厚肉大塊👍但肉質不算嫩滑,有點紮實。有些日本舖醬油燒得香會帶點甜味滲入魚排,我覺得這個吃下去不夠入味。
魚皮雖沒有燒到焦脆,是帶點膠質有嚼勁那種。
其實我好鐘意食魚皮🤤
燒大蒜有驚喜!我以為會好生,但口感軟腍,有點像蒜泥🤩啱重口味人士。

炙五味🍣($58)
▪️
其實我不太特別喜歡吃魚生,大部分是我👦🏻
這個價錢有5件,還有上面的魚生是比一般大塊和長身,其實屬不俗。
鰻魚比起原條蒲燒嘅遜色,肉質無咁鬆化,似係午市優惠鰻魚丼中切出來的🤔🤔
火炙過嘅三文魚腩,燒煙鴨胸,大蝦,普普通通,不特別。
唯獨有一團生蔥絲在頂端嘅半生肉🤔幾有趣,口感軟腍,帶一點嚼勁,不會太難咬開,沒有腥味。