2021-03-31
餃子,麵食總是百吃不厭。 今天又在深水埗福榮街(玩具街)買砌圖,模型。 行到攰搵到這間『米亭』 吃餃子, 餐廳內籠裝修幾新淨,似係新開。有單點,亦有全日套餐。 睇相全日套餐都已非常吸引,有飲品,小食,前菜,配菜,餃子和麵食, 超豐富而且只售$48~👍😋 慳咗時間諗點嗌仲要咁抵!選了這個芫茜豬肉餃, 豬肉和芫茜比例啱啱好! 餃子肉餡唔係塞到滿, 還有空間也充滿湯汁,豬肉鮮甜冇過份嘅調味, 也吃到芫茜嘅香氣, 感覺很有家的味道。豬骨湯底也夠清甜, 味道純淨好似自己屋企煲一樣,無添加味精,喝光了也不感到囗渴。小食: 金絲蜜椒雞翼推介之選,外皮炸得香口, 沽上微甜嘅蜜椒醬汁而裏面仲好juicy, 有驚喜!小食:涼拌木耳木耳厚身,夠爽, 少少酸醋味好醒胃~👍小食:溏心蛋🥚🥚好入味, 流心蛋黃好香滑 , 帶有醬油和酒香。😊小食: 麻酱蓮藕片沾上薄薄嘅麻醬,蓮藕片十分爽脆,口感味道非常正!醬菜也可選兩款, 也真是夠周到。辣菜脯又爽又脆又辛辣, 加入上海湯麵味道大大提升。👍 惹味蝦醬也確實惹味, 蝦米炒得好香,少少辣, 加添一點令人胃口大增!!另一款白菜豬肉餃 選取了雞湯底。 這款雞湯湯底也令人飲上癮
芫茜豬肉餃套餐
小食: 金絲蜜椒雞翼
小食:涼拌木耳
木耳厚身,夠爽, 少少酸醋味好醒胃~👍
小食:溏心蛋🥚🥚
好入味, 流心蛋黃好香滑 , 帶有醬油和酒香。😊
小食: 麻酱蓮藕片
沾上薄薄嘅麻醬,蓮藕片十分爽脆,口感味道非常正!
醬菜也可選兩款, 也真是夠周到。
白菜豬肉餃上海麵套餐(雞湯底)
另一款白菜豬肉餃 選取了雞湯底。 這款雞湯湯底也令人飲上癮, 非常清甜!
白菜豬肉餃也是我的comfort food 😍, 肉餡沒有過多嘅調味, 配合清甜雞湯吃得滿足。
自家製豆漿味道有時很出色, 有豆香也不會太甜。
上菜速度又齊又快, 套餐每部分都出色, 吃了一頓很滿意的餃子套餐!!❣️😍😋
白菜豬肉餃上海麵套餐(雞湯底)