2021-06-04
❀ 鬼混 #銅鑼灣 #💛 ❀❗️鬼怪為題特色fusion餐廳 多種首創菜式打卡一流❗️——————————————————最近銅鑼灣呢間已鬼怪為主題嘅餐廳人氣爆燈💥裝修環境用上好多鬼怪擺設,製造種鬼秘得嚟又吸引嘅感覺👻而且佢哋菜色亦非常打卡able,充滿創意。建議想食嘅預先上網book位,咁就唔使排隊。而家午市人均消費$100或者晚市人均消費$300仲會送戲飛😹除咗餐廳之外,其實佢哋仲有個5D鬼屋,當中會同入面嘅鬼怪互動,朋友曾經玩過都話唔錯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!另外餐廳出面亦擺放左一啲有關鬼怪嘅免費展覽,成個題材真係非常新鮮,都值得一訪🙌🏻。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 水牛芝士氣球莎拉 $128 (3.5/5)一見到呢道菜就會知道係呢間餐廳嘅出品!用水牛芝士整成嘅氣球真係好得意,不過原本以為一拮會爆,點知原來只係慢慢漏氣🙈。口感少擦膠,無咩味,後尾睇返餐牌見寫住話Don’t eat the balloon, it’s completely tasteless😂不過上菜嗰陣時侍應就有同我哋講爆之後撈勻食?.?Anyway就係一個正正常常嘅沙律,用上osmanthus dressing,味道酸酸甜甜同平時柚
❗️鬼怪為題特色fusion餐廳 多種首創菜式打卡一流❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 水牛芝士氣球莎拉 $128 (3.5/5)
一見到呢道菜就會知道係呢間餐廳嘅出品!
Anyway就係一個正正常常嘅沙律,用上osmanthus dressing,味道酸酸甜甜同平時柚子差唔多,都加上咗少許血橙、莓、火龍果,算係幾清新。
原來底下仲有一大層牛油果,不過overall我覺得偏貴,真係for打卡。
水牛芝士氣球莎拉
☞ 龍蝦湯配脆米伴海蜇頭珊瑚蚌 $218 (3.9/5)
玩轉fusion菜🤣!
西式嘅龍蝦湯用上中式茶壺去裝住,龍蝦鮮味特出,不過有少少容易變凍。
將飯團炸到香脆,再加上龍蝦湯,就好似食緊炒飯咁,但加埋飯焦嘅口感,一啲都唔油膩。可以視乎喜好再決定浸幾耐。
另外有少少拆咗肉嘅龍蝦、爽口嘅海蜇頭、珊瑚蚌,喺炸飯團嘅襯托下好似變成咗配角咁🙈。
龍蝦湯配脆米伴海蜇頭珊瑚蚌
☞ 威靈頓白吞拿魚 $328 (4/5)
好耐之前就已經被佢哋嘅威靈頓吸引,亦係佢哋嘅主打之一。
香脆嘅酥皮包住雪白色嘅吞拿魚,非常之靚,上菜時廚師已經預先切開一半。
酥皮夠香脆,欣賞內裏仲有一層薄薄嘅Parma ham,令到酥皮更加鹹香。
不過內裏嘅白吞拿魚就同想像中嘅有出入,冇烘焗嘅感覺,取而代之係好似中式蒸魚咁,有種濕潤,勝在幾滑溜,魚味幾重。
味道亦係中式蒸魚味😂有少少香蔥,隔離嘅醬汁似甜豉油,為味覺帶來衝擊。
整體還好,算獨特,但冇想像中咁神級🙈。
威靈頓白吞拿魚
☞ 白朱古力夏落逸蛋糕 $78 (4.3/5)
唔見好多人食,但真係成餐最出色,連唔食甜品嘅朋友都覺得好好味🤩🤩🤩!
夏落逸蛋糕Charlotte cake一般會用手指餅圍住,內裏再有一層層蛋糕忌廉,造型非常少女。
呢度嘅夏落逸蛋糕用上蛋糕圍住,內裹亦有creamy嘅吉士、莓醬,表面仲有清新嘅生果、抹茶脆脆、同埋牛奶味超重嘅忌廉!
各種味道互相平衡,非常豐富。細細件剛剛好,又靚,推薦💓!
白朱古力夏落逸蛋糕
白朱古力夏落逸蛋糕
☞ 桂花金橘蘋果沙冰 $64 (3/5)
一飲覺得勁似細個雀巢嗰隻橙冰😂隻橙味有少少假,亦唔係太飲得出桂花蘋果,較為一般。
桂花金橘蘋果沙冰
——————————————————
✨整體味道: 3.8/5
✨環境裝修: 4.2/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3/5
✨再訪興趣: 3.5/5
💞整體來講
食物質素以呢個價錢來講CP值較低🙈但真係充滿創意又靚,影相一流。而且成間餐廳嘅主題非常創新,唔算好好味但體驗獨特,都值得一試,建議多啲人一齊食share會好啲。如果唔想消費嘅就咁睇吓出面嘅鬼怪展覽都好,的確係幾特別。