週日的上環街道很寧靜,唯獨一行入蘇杭街,就遇到大排長龍的呢間餐廳,又即興排隊試食下。泰北咖喱牛金麵 $158我最欣賞的是蛋麵,麵身的高低不平能掛上滿滿的咖喱汁。另外,相比起平常泰菜,泰北菜的辣度再多啲啲,嚐辣之人應該會好鍾意。雖然我不太食到辣,但呢道菜的辣度充滿咖喱香,再加埋脆脆蝦條、花生等配料,增加食趣,不錯!招牌泰式蟹肉炒飯 $168睇菜名好似好普通,點知品嚐過後覺得好正,難怪會叫做「招牌菜」。普通的一個炒飯,很多做得出色的點,泰國米煮成的米飯很有嚼頭,略有甜味;蟹肉分量很多,亦很鮮美;最最最令我鍾意的是即煮即食的鑊氣感,大讚!泰式街頭椰子雪糕 $88100%泰式風味,3球雪糕,加上粟米、花生、椰子片等等,好豐富。Coconut & soy milk slushie $52Mango & passionfruit slushie $62餐後小記:當日用餐被安排的座位是一張雙人藤椅,與隔離枱食客係同一張,點知遇著瘋狂un腳的食客,而且對方又係遊客,搞到成餐都好似身處地震中用餐咁。雖然體驗不佳,但明白唔關餐廳的事,所以以後都會繼續想幫襯!

泰北咖喱牛金麵 $158

Coconut & soy milk slushie

Mango & passionfruit slushie

2023-07-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch