2022-06-13
嚟到荔枝角工廈林立嘅地方,真係開咗唔少隱世小店。今日去咗mcl戲院後面兩個街口嘅呢間 Cafè Lab食晚飯(要點好食嘅東西來療癒monday blue)。先來一份炙燒吞拿魚,賣相已經先聲奪人,係有fine dining嘅格調,而味道都絕對襯得起個樣。呢度要先講個汁——芥末沙律醬,就係點綴係圓周個啲,味道因為有芥末作為hint,所以就咁食口感都唔會好重。吞拿魚本身都有酸香嘅汁(似有黑醋嘅酸甜),就咁食係清香開胃的,所以一嚟就先食咗幾件,之後再蘸番沙律醬食係多咗一重不膩嘅厚實感,兩種配搭各有千秋!🎏接住就係主食——香蒜蟹肉扁意粉(其實還有蟹籽)。我自己好中意pasta亦中意煮pasta,個人覺得無醬汁基底嘅pasta要煮得好食係有難度的;而呢一份意粉嘅味道好豐富,蒜、洋蔥、蟹籽、蟹肉仲有輕輕嘅cream sauce提起咗味,口感唔會重/膩,加上蟹籽同埋切成細粒嘅蒜好有咬口,層次感亦好好,蟹肉嘅份量亦好慷慨,係package得好好嘅味道。🍝飲品就點咗杯脆焦糖咖啡,好有wow factor,真係同 creme brulee一樣燒咗層焦糖crust喺杯面,不論打卡還是品嚐嘅角度都好healin
飲品就點咗杯脆焦糖咖啡,好有wow factor,真係同 creme brulee一樣燒咗層焦糖crust喺杯面,不論打卡還是品嚐嘅角度都好healing。聽店員講,因為呢杯嘅焦糖唔係用糖漿,所以唔會係死甜,而敲碎脆片再食一口,係有砂糖嘅脆口的。飲完呢杯,我當我食埋甜品了!☕️
最後講埋環境,呢度行文青風裝修,而店外都無噪音滋擾到用餐體驗,係適合坐一整個下晝喝杯咖啡再看看書嘅vibe,又或者就咁坐喺度慢慢食個飯都好舒服。
吞拿魚配芥末沙律醬
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
香蒜蟹肉蟹籽意粉
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
望到餐牌仲有好多款式,bookmark定搵日再嚟🫶🏽
香蒜蟹肉扁意粉
香蒜蟹肉扁意粉