2020-05-01 421 views
川流 #灣仔❗️高質假日任食點心❗️好慶幸自己發現到呢一間任食點心優惠🥰$168有多達12種點心同埋6道小菜任食,而且每一款味道都好好食,回味無窮💕作為川菜餐廳,所以有啲點心小菜係辣,而每一款點心配搭都非常獨特✨從來未喺其他地方見過,超級值得食!雖然呢一間係川菜餐廳,但今次嘅點心任食有好多款式都唔辣,就算辣嘅菜式都唔係超辣,就算唔食得辣嘅人都可以黎試吓!點心 (個人推薦指數):1️⃣蜂窩魚香茄子芋角 ❤️❤️❤️❤️❤️極高質嘅芋角🤩首先外層夠晒薄脆,入面嘅芋頭好綿滑,甚至優勝過好多香港bagel芋頭,巧妙地加上鹹香味重嘅魚香茄子,好味到食咗兩輪👍🏻如果個胃可以再大啲一定會無限食呢款!2️⃣鮮蝦豆苗餃❤️❤️❤️❤️❤️同樣係我最愛之一💕order左三次!嗰皮超級煙銀好咬,一向唔好豆苗餃嘅我都覺得超好食😋豆苗入味多汁,配上爽口鮮蝦,回味無窮。3️⃣爆汁芝麻牛肉鍋貼❤️❤️❤️❤️❤️一咬落去完全係爆汁,超誇張🤩冇食過咁高質嘅鍋貼!加上芝麻喺面,更加香口,完全係一個高質鍋貼形狀嘅生煎包!4️⃣百花煎釀蘿蔔糕❤️❤️❤️❤️❤️連蘿蔔糕都做得好精緻😍居然係蘿蔔糕入面釀咗蝦膠,令到口感味道都更豐富。而且蘿蔔糕係微炸,外層脆卜卜入面軟熟,超級好味。5️⃣貢
川流 #灣仔
❗️高質假日任食點心❗️

點心 (個人推薦指數):
1️⃣蜂窩魚香茄子芋角 ❤️❤️❤️❤️❤️

2️⃣鮮蝦豆苗餃❤️❤️❤️❤️❤️

3️⃣爆汁芝麻牛肉鍋貼❤️❤️❤️❤️❤️

4️⃣百花煎釀蘿蔔糕❤️❤️❤️❤️❤️

5️⃣貢笋三蝦餃❤️❤️❤️❤️❤️
呢個蝦餃真係好好食,個皮比起一般嘅蝦餃更為煙韌,但依然非常薄,入面嘅蝦爽口彈牙,order咗起碼三次!

6️⃣蝦汁小籠包❤️❤️❤️❤️
有別於一般肉汁小籠包,用上蝦汁,仲要有原隻蝦係入面,更為鮮甜,而且皮薄多汁。

7️⃣麻辣腸蔥油餅❤️❤️❤️❤️
係圓形細細粒嘅嗰種蔥油餅,呢一款嘅蔥油餅外皮非常脆,但通常較為厚身,而且內裏蔥油夠香,加上少少麻辣,甚為惹味👍🏻不過呢一款就較為油膩,建議唔好食咁多,如果唔係會無胃口食其他。

8️⃣️⃣紅酒京醬燒鵝包❤️❤️❤️
同叉燒包味道分別唔大,唔太覺係燒鵝,相對上驚喜冇咁大🙈但係餡料豐富,配上甜甜地嘅醬汁,鍾意食叉燒包嘅人一定鍾意。

9️⃣美味素菜包❤️❤️❤️
味道香濃嘅素菜包,用上蔬菜🥬菇菌🍄等製作,而且仲要有汁,素菜包來講都幾好食! 🔟煳辣酸辣抄手❤️❤️❤️
1️⃣1️⃣️⃣雞湯抄手❤️❤️❤️
一款辣一款唔辣任君選擇👍🏻兩款所用嘅抄手係一樣,都係皮薄包住菜肉餡。而且無論辣定唔辣湯底都好濃郁🤤視乎你鍾唔鍾意食辣。

1️⃣2️⃣蟹子燒賣❤️❤️❤️
同茶樓食開嘅燒賣類似,都係以豬肉、菇為主,大大粒香氣十足。
————————————————————
小菜沙律吧🥙
唔單只點心任食,仲有啲沙律同幾款四川小菜,同樣唔錯。

1️⃣酸辣拌寬粉🧡🧡🧡🧡🧡
好鍾意呢個寬粉❤️超級煙韌,完全符合到我理想中寬粉嘅口感同味道,食咗兩大碗!

2️⃣古方紅糖豆腐花🧡🧡🧡🧡🧡
特別地用上紅糖配豆腐花,豆腐花本身豆味已經夠重,配上甜甜地嘅紅糖,冇諗過原來係咁夾!

3️⃣五香牛肉配醬麻油汁🧡🧡🧡🧡🧡
好好味嘅牛肉💕切到一粒粒嘅形狀,有啲似牛腩,不過冇咁肥但依然嫩,加上五香味同埋麻油汁,超級入味。

4️⃣川北涼粉配涼粉汁🧡🧡🧡
似係粉皮多過川北涼粉🥰撇除呢一點,配上酸酸辣辣嘅涼粉汁,開胃又好味。

5️⃣蒜泥白肉配甜紅蒜泥汁🧡🧡🧡
用上較為瘦身嘅豬肉,配上酸甜紅蒜泥汁,冇平時食嘅咁重蒜味咁辣。

6️⃣棒棒雞配棒雞麻醬汁🧡🧡
其實似雞絲粉皮,切到幼細嘅雞絲撈埋麻醬粉皮,不過略嫌雞嘅存在感唔係好高。

味道4.5/5
性價比: 4.7/5

整體來講呢一間川菜點心放題真係超級好食,對比對上一次係逸東軒食嘅更加推薦呢間,雖然逸東軒係米芝蓮一星,但個人認為呢一間嘅點心更加有特色同埋更加惹味🤤🤤🤤而且價錢更平,推薦!

點心放題詳情:時間:星期六、日及公眾假期11:00am - 3:00pm(任食1.5小時)收費:成人$168,需加茶水費$25及加一服務費。訂座電話☎️3126 6633